Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump og mediene:

Donald Trump og «fiendene av folket»

CNN ble nektet adgang til en pressekonferanse etter ubehagelige spørsmål. Donald Trumps krig mot media har kommet ut av kontroll.

DET HVITE HUS: Det hvite hus utestengte CNN-reporter fra pressemøte etter «upassende spørsmål». Video: CNN Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har nærmest blitt et rituale.

Donald Trump taler for en større forsamling, og bruker anledningen til å lange ut mot pressen. Som er tilstede. De sitter som regel på bakerste rad, lutende over bærbare pc-er eller tyggende på kulepennen. Uforberedt på å være hovedpersoner i slike sammenhenger.

Så oppfordrer Trump publikum i salen til å se på mediefolkene, før publikum snur seg og buingen mot pressefolkene begynner. Den er intens.

Se dokumentarserien «Fourth Estate» (fjerde statsmakt), som følger New York Times dekning av Trump det første året i jobben, og se hvordan pressefolkene luter seg enda mer sammen. De ser nervøse og oppriktig ukomfortable ut, og pakker seg ut i en fei så snart seansen er over. Går så fort det lar seg gjøre ut av salen. Slik du gjør når du vil gå så fort som mulig, uten at det skal se ut som du faktisk løper. Stemningen er tross alt truende.

Landets president, ansett som verdens mektigste menneske, har nettopp vendt hele rommet mot deg, kalt deg en løgner. Eller en «fiende av folket», en frase Trump har brukt om medieorganisasjoner flere ganger.

Blir du utpekt som «fiende av folket» av din statsleder, har du grunn til å føle deg utsatt. Hvis Erna Solberg hadde kalt Dagbladet en fiende av folket, hadde jeg vurdert sikkerhetstiltak hjemme og på jobb.

Slik har hverdagen blitt for amerikanske journalister i en rekke, toneangivende medier som New York Times, CNN, CBS, ABC og NBC. Hvordan jeg kan plukke ut disse så presist? Jo, alle sammen ble kjekt ramset opp av presidenten selv i en twitter-melding i februar 2017, første gang han satte sitt presidentstempel på dem som «fiender av folket».

Denne ukas nyhet om at CNNs Hvite hus-korrespondent Kaitlan Collins ble utestengt fra en pressekonferanse med Trump etter «upassende spørsmål», er dermed ikke bare problematisk. Det er nifst. Av to grunner.

Selvsagt på grunn av den truende tonen presidenten dyrker, men ikke minst på hvilken bakgrunn han velger ut sine fiender i media.

Det som utløser angrepene er helt regulære, grundige nyhetssaker - som presidenten kommer dårlig ut av. Dem har det blitt en del av. New York Times kan ikke noe for at det ser dårlig ut for presidenten, når de skriver en nyhetssak med kilder som forteller om møter mellom russere og Trumps kampmedarbeidere før valget.

På samme måte kunne ikke Kaitlan Collins fra CNN noe for at Trump ble fornærmet av spørsmålene hun stilte, før hun ble nektet adgang til pressekonferansen. Collins ville vite om Trump følte seg forrådt av sin tidligere advokat, Michael Cohen, og om han var bekymret for hva som kunne komme fram nå som Cohen hadde brutt med presidenten.

Det har Trump nemlig god grunn til. Denne uka lekket et lydopptak med presidenten og Cohen, hvor de diskuterer kjøp av historien til en Playboy-modell som angivelig hadde et forhold til Trump noen år tidligere. Presidenten har to problemer: kjøp av historien kan i så fall ha vært et ulovlig valgkampbidrag. Trump har dessuten tidligere nektet for kjennskap til historien.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

Det var opplagt å stille spørsmål om dette. Istedet ble CNNs reporter stilnet. Slik Trump gjorde under en felles pressekonferanse med Theresa May nylig. Han nektet å ta spørsmål fra CNN, og gikk videre til Fox, «a real network», som han sa. Smigeren virket ikke. Fox-reporteren publiserte seinere en uttalelse hvor han tok avstand fra Trumps' behandling av CNN. Også denne gangen, etter utestengelsen fra pressekonferansen, har Fox tatt til motmæle. Det samme har en rekke andre medieorganisasjoner gjort.

Trumps tone overfor mediene har eskalert etter innsettelsen. Snart kan han komme til å måtte forlenge lista over medier som er «fake news». Trumps krig mot mediene har kommet ut av kontroll.