Donald Trump overtar om to uker, og jeg er bekymret for hvordan det skal gå med de rike

HELGEKOMMENTAREN

FLU HARTBERG
FLU HARTBERGVis mer
Kommentar

Om tretten dager blir Donald Trump innsatt som president for De Forente Stater, eller som det egentlig heter, USA, siden det er der usanerne bor. Det er de som har valgt ham, og det er deres rett å velge seg en – og jeg beklager at det ikke fins noen penere måte å si det på – fittegrafsende tomsing. Kanskje det som usanske velgere har savnet i «Det hvite hus» er en leder som skryter av sine seksuelle overgrep. Antakelig må vi, om vi skal forstå hvorfor Trump ble valgt, se hvert velgersegment for seg. Han har betydd forskjellige ting for forskjellige grupper, som elefanten i den indiske historien om elefanten og de blinde mennene. Han som kjente på elefantens kne, mente at en elefant er som en trestamme. Han som kjente på halen, insisterte på at en elefant er som et tau. Ingen av de seks sa det samme. I likhet med amerikanske velgere hadde ingen av dem kjent på en elefant før, og alle tok feil.

De fattige stemte på Trump fordi de trodde at hans rikdom ville smitte over på dem, som en slags økonomisk chlamydia. De gale så på hans Trumps psykotiske oppførsel som et forfriskende alternativ til transkjønnede toaletter. Rasistene har sett en mulighet til å få en slutt på USA som smeltedigel og et sted som tar imot verdens forhutlede masser, slik at landet endelig kan bli hvitt og kristent igjen og alle kan få fast arbeid med å lage store bensinbiler med vinger bak.

Som medlem av den kulturelle og økonomiske eliten er jeg mest opptatt av hvordan sånne som meg vil få det der borte. (Lenge har jeg forsøkt å solidarisere meg med arbeiderklassen, men det viste seg over tid at den ikke er noen garantist for romslige offentlige støtteordninger for kulturen, sånn at folk som meg kan tjene millioner på å gjøre hva vi vil, når vi gidder.)

De rike i USA stemte på Trump fordi de trodde han ville gjøre dem enda rikere og mektigere. Likevel har de ingen garantier for at han vil ivareta deres interesser. Riktignok eier han et fly av gull og en kone uten mimikk, han har alle den superrike overklassens ytre kjennetegn, men dette gjør ham ikke automatisk til en alliert av andre rike, ikke engang av hans egne venner. For selvopptattheten, løgnene og svikene er det som gjør ham stor. Han kom ikke dit han er i dag ved forutsigbar oppførsel eller anstendighet.

Det fins tre måter Trump kan skade USAs rike på.

1. Han kan gjøre som han har lovet: Isolere USA og dermed ødelegge handelen. Proteksjonisme vil gi flere jobber, men samtidig har han lovet å innføre tiltak som vil senke lønningene og dermed redusere usanernes kjøpekraft, slik at landet synker ned i barbari, sjølvberging og Mad Max-aktige tilstander. Det hjelper ikke for de rike å ha satt pengene i fast eiendom hvis de fattige okkuperer husene deres, tægger og skiter dem ned uten å betale for seg. Da har de rike drevet folk med vanlige inntekter ut av byene til ingen nytte.

2. Han kan gjøre en avtale med Putin, eventuelt også med Xi Jinping, om å dele verden seg imellom, i en ny autokratisk verdensordning. Da Jeltsins Russland begynte med dette og de rike satte seg opp mot ham, ble de kastet i fengsel. Det er også mulig at Trump vil hisse opp de fattige til å angripe de rike, slik NSDAP mobiliserte filleproletarene. Ikke for at jeg dermed mener at Trump er lik Hitler, ikke mer enn jeg mener at hundeeiere er nazister fordi Hitler likte hunder. Riktignok er mange hundeeiere nazister, men langt fra alle.

3. Dersom USA trekker seg fra Parisavtalen, blir det vanskeligere for verden å redusere utslippene av klimagasser nok til å hindre at havet stiger med fra en til fire meter i løpet av inneværende århundre. Det vil ramme de mange rike som har investert i strandeiendom.

Et mulig fjerde punkt kunne vært krig, men USAs kriger bidrar som regel til å gjøre de rike usanerne rikere. Dessuten har Trump sagt at han ikke vil krige i utlandet med mindre utlandet betaler mer for det. Det eneste som dermed kan utløse en krig, er om en statsleder skulle finne på å si at Trump har liten penis.

De amerikanske rike kan bare håpe at Trump i likhet tidligere presidenter i USA er i lomma på storkapitalen. Sånn sett kan det være et minus at han har så mye penger at han ikke trenger å være i den lomma. Forhåpentlig vil det påtroppende kabinettet bestå av mennesker som har økonomiske fordeler i at verden ikke går under, og som vil gjøre Trump til en nikkedokke for deres interesser. Hvis ikke, vil den neste amerikanske revolusjonen gjennomføres av de rike, med champagnesabler og røde designerflagg. Hvis du som høyresidepolitiker skal gjennomføre det du har lovet og overføre mest mulig av fellesskapets midler fra folk flest til et fåtall rike, forutsetter det at fellesskapets midler faktisk fins, noe som igjen forutsetter en viss politisk stabilitet. Vi rike er usikre på om Trump er rett mann til å ha ansvaret for stabilitet. Du kan si mye pent om Donald Trump, men han er ingen Erna Solberg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.