KOMMENTARER

Israel og Palestina

Donald Trump sletter Palestina fra kartet

Det var Israel for alle penga da USAs fredsplan ble offentliggjort i Det hvite hus i kveld.

FREDSAVTALE: USAs president Donald Trump la tirsdag fram det han har omtalt som «århundrets avtale» for fred mellom Israel og palestinerne. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De snakket om en framtidig palestinsk stat, men i løpet av femti minutter gjorde USAs president og Israels statsminister Benjamin Netanyahu det klart at det aldri vil bli opprettet noe som likner en vanlig stat for palestinerne på Vestbredden og i Gaza.

I kveld la Trump fram det han i tre år har kalt «århundrets avtale» mellom israelerne og palestinerne. Saken er bare den at det ikke er noen palestinere å forhandle med. De tar fullstendig avstand fra Trumps utspill og ser dette som en plan som utelukkende gagner Israel.

Kveldens seanse i Det hvite hus så ut som et møte i vennskapsforeningen USA-Israel. Her var Israels beste amerikanske venner, de mest høyreorienterte amerikanske jøder og Trumps nære samarbeidspartnere - som hans svigersønn Jared Kushner, arkitekten bak den såkalte fredsplanen.

Palestinerne var sjølsagt ikke til stede, det var heller ingen av deres støttespillere. Flere ganger ble Trump - og seinere Netanyahu - møtt med jubel og stående ovasjoner.

Ifølge planen skal Israel få beholde bosettingene på Vestbredden der det bor mer enn 400 000 jødiske nybyggere. Gjennom Trumps fredsplan kan Israel nå annektere disse. De er spredt over hele det palestinske området, og med de israelske veiene som binder disse sammen, forblir det som skulle vært en levedyktig palestinsk stat et sett med bantustaner, slik det var i Sør-Afrika under det hvite apartheid-regimet i forrige århundre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer