Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

USA ut av Paris-avtalen:

Donald Trump tenker ikke på USA når han trekker landet fra Paris-avtalen. Han tenker på seg selv, og gjenvalg

Alt du sier er feil, Donald.

Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

We don’t want other leaders and other countries laughing at us anymore. And they won’t be. They won’t be.

Ordene falt under Trumps tale hvor han annonserte at USA trekker seg fra Paris-avtalen. Vi kjenner igjen posituren: Tøffingen Trump vil sette foten ned, denne gangen ved å si at USA ikke er lettlurte klimanaivister som lar seg herse med av en kravstor og kynisk omverden som vil stjele USAs penger og arbeidsplasser.

Det er ironisk av to grunner:

Hvis det er noen som har gitt verden en grunn til å le av USA, så er det Donald Trump.

Talen med begrunnelsen for å trekke seg ut av klimaavtalen var så full av faktafeil og feilaktige framstillinger at det er grunn til å le enda mer.

I alle fall klø seg i hodet. For enten har ikke Donald Trump skjønt noen ting av hvordan Paris-avtalen fungerer, eller så er han i gang med en strategi for å styrke sjansene for gjenvalg i 2020. Denne rapportør holder en knapp på det siste.

Et viktig utgangspunkt for å forstå dynamikken i USAs klimapolitikk er dette: På få områder har den sterke politiske polariseringen i det amerikanske samfunnet slått hardere ut enn i klimasaken. Undersøkelser viser at republikanske velgere er blitt mindre bekymret for klimaendringer, samtidig som demokratenes velgere er blitt mer bekymret.

Obamas innsats for klimareguleringer og intense arbeid for å få internasjonale forhandlinger på sporet igjen, var dermed et naturlig angrepspunkt for Trump under valgkampen. Og selv om all verdens fakta og normal logikk skulle tilsi at det ville være lurest av Trump å bli værende i Paris-avtalen, var det til syvende og sist et enklere politisk valg å trekke seg ut.

USA kommer seg nemlig ikke ut av avtalen før tidligst i november 2020, som sammenfaller i tid med neste presidentvalg. Dermed blir Paris-avtalen en sentral valgkampsak. Hva ville være det enkleste budskapet å formidle til velgerne? Ville det være at Trump sa:

PARISAVTALEN: Trump annonserte at USA vil droppe Parisavtalen, en av de viktigste klimaavtalene mellom verdens nasjoner. Video: CNN Vis mer

«Vi ble værende i avtalen, for da kunne vi sitte på innsiden og sabotere. Det var fra innsiden vi faktisk kunne forhandle fram en ny og bedre deal. Strukturen i Paris-avtalen er bygget opp slik at de ulike landene melder inn sine klimakutt. Det var ikke én stor fordeling og forhandling som vi kom dårlig ut av. Det var jo bare det at Obama hadde så store ambisjoner. De kunne vi redusere. Redusere kraftig, tro meg. Kraftig! Ved å gå ut ville vi også ha provosert en rekke store selskaper og viktige teknologibedrifter. Det ville gjort det mindre attraktivt for dem å satse i USA. Vi kunne gått glipp av mange nye, arbeidsplasser med lave utslipp. Mange. Tro meg. Ja, det er kanskje litt krøkkete å forklare hvorfor det var lurt å bryte valgløftet mitt, men det var altså til det beste for oss alle. Believe me!»

Eller:

«Paris-avtalen er en dårlig avtale. Vi ble lurt, og skal jeg skal forhandle fram noe bedre.»

USA har nå redusert sitt politiske handlingsrom. De har svært liten reell mulighet til å påvirke den internasjonale klimapolitikken. Trumps ønske om reforhandling er absurd. Det er som om Storbritannia nå skulle forsøke å gjøre om på hele EU-prosjektet, etter først å ha meldt seg ut. Trump har i en håndvending skaffet landet en rekke nye fiender både blant politiske aktører og i næringslivet.

Det begrenser seg selvsagt ikke til klimafeltet. En avgrunn er i ferd med å åpne seg mellom USA og deres tidligere nære allierte. Det er minst like alvorlig. Politiske ledere i Europa har begynt å bli åpenlyst ironiske og fiendtlige mot Trump. President i Europa-kommisjonen, Jean Claude Junker, sa til en journalist denne uka at han hadde «forsøkt å forklare (Trump om Paris-avtalen) i enkle setninger». Det er et dårlig tegn når diplomtisk takt og tone legges vekk. Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa etter NATO-toppmøtet forrige uke at Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet framover. Paris-exiten forsterker inntrykket.

Alt alt dette synes underordnet for Donald Trump, er vanskelig å forstå.

Paris-avtalen er på toppen av det hele spesialdesignet for USA. Avstanden mellom demokrater og republikanere er så stor at det er umulig å få til fornuftige kompromisser. Derfor er Paris-avtalen formulert slik at den ikke trenger behandling i Senatet i USA. Det er altså ikke bare klimagasser som er et globalt problem - også det forgiftede politiske klimaet i USA rammer oss alle.

President Obama kunne dermed signere avtalen gjennom en president-ordre. Trump kan stryke den like lett, og få det gjennomført rett før han eventuelt må ut av det ovale kontor i januar 2021. Så kan de håpefulle drømme om at en ny, demokratisk president vil snu det hele igjen i 2021.

Historien bør ha lært oss det motsatte. Vi trenger en bedre plan. Verden kan ikke vente på USA.

Hele Norges coronakart