LEDER

Militarisme

Donald Trumps krigsleker

Donald Trump får sin militærparade i dag.

ØVERSTKOMMANDERENDE: Donald Trump under et besøk til Irak i fjor. Foto: AFP / NTB Scanpix
ØVERSTKOMMANDERENDE: Donald Trump under et besøk til Irak i fjor. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

USAs 45. president har omsider fått sine krigsleketøy. I over et år har Donald Trump tryglet sine generaler om å få arrangere en militærparade i sentrum av den amerikanske hovedstaden, Washington D.C. Idag, på den amerikanske nasjonaldagen, eller uavhengighetsdagen, skjer det. Jagerfly vil suse over Lincoln Memorial. Og larveføtter med stridsvogner av typen M1 Abrams vil rulle over asfalten foran statuen av nasjonalikonet Abraham Lincoln, som vil være vitne til noe han aldri tidligere har sett. Nemlig en Donald Trump som vil være seremonimester i dette helt nye showet av amerikansk militarisme. Og - er det all grunn til å frykte - av et klassisk Trump-show.

Det vil være så man skulle tro seg hensatt til Moskvas røde plass, og den årlige feiringen på 9. mai av seieren over Hitler-Tyskland. Men der er det et autoritært regime med blant annet totalitære røtter som feirer seg selv og sin stadig mer påtrengende militarisme. I USA er det et demokrati som skal feire en ennå bare operetteaktig autoritær figur, USAs 45. president. Det er likevel all grunn til å ta det som omgir sirkus-Trump på alvor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer