KOMMENTARER

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver

Donald Trumps lillehjerne

Mens Iran og USA snubler stadig nærmere en krig, så trekker framfor alt én mann i trådene i Washington.

ET BLIKK: Og et bilde kan si mer enn 1000 ord. Nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton observerer Donald Trump i mai i år. Foto: AFP / NTB Scanpix
ET BLIKK: Og et bilde kan si mer enn 1000 ord. Nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton observerer Donald Trump i mai i år. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Men først litt medisin. Fra Store medisinske leksikon leser vi:

«Lillehjernen er viktig spesielt når det gjelder balanseevnen og koordinasjon og regulering av bevegelser.»

Å bedre balanseevnen, koordinasjonen og reguleringen av bevegelsene. Det er så nært du kommer den faktiske stillingsbeskrivelsen til Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton (70). Der Trump i sin utenrikspolitikk er intuitiv, impulsiv og kunnskapsløs, så har John Bolton i flere ti-år hatt en plan. Bolton er kjent som Washingtons fremste hauk, som i løpet av en generasjon har gitt faglige begrunnelser for en politikk som vil trekke USA ut av internasjonale organisasjoner og avtaler som begrenser den eneste gjenværende supermaktens handlingsrom.

Bolton praktiserte «America First» lenge før Trump formulerte det i presidentvalgkampen i 2016. Med dette slagordet har den tidligere utenrikspolitiske outsideren fått reell makt, og hans tenking blir praktisk politikk. Akademikeren Bolton og den ikke akkurat akademiske Trump står hverandre nær. Boltons kontor er bare tvers over gangen fra Trumps eget kontor i Det hvite hus. Trumps intuitive tilnærming til beslutningsprosesser balanseres og tilrettelegges i stadig sterkere grad av Bolton, som gir faglig tyngde til Trumps ikke alltid like sammenhengende verdensanskuelse. Ben Rhodes, som var i staben til tidligere president Barack Obama, sier dette om John Bolton:

- Det slår meg at Bolton har en ekstremt ideologisk verdensanskuelse, trolig mer enn noen annen nasjonal sikkerhetsrådgiver jeg kan huske, sier Rhodes. Og Boltons ideologiske tilnærming er at USA på grunn av sin styrke må kunne gjøre som landet vil, og kun kan ha framgang på andre nasjoners bekostning. Nasjonens vekst foregår i et null-sum-spill, og der Bolton er en akademisk skolert amerikansk nasjonalist, er Trump en amerikansk hyper-nasjonalist av instinkt. Presidentens tilnærming til verden er ofte i et handelsperspektiv, der Trump mener at alle andre «ræv-kjører» - for å bruke hans eget språk, «screw» - USA med ufordelaktig handel. Hans oppgave er å gjenopprette rettferdighet for dette han mener er en urett mot USA.

John Bolton har et mye videre perspektiv enn handel. Målet et ikke det misjonerende budskap om spredning av demokrati, slik de ny-konservative som dominerte administrasjonen til George W. Bush - der Bolton var FN-ambassadør - hadde, og som førte til den katastrofale invasjonen av Irak i 2003. Målet til nasjonalisten Bolton er amerikansk global dominans. Og krig er ikke noe hinder for å nå denne globale dominansen. Det er snarere en logisk nødvendighet.

Rett før Bolton fikk jobben i april i fjor så skrev han en kronikk der han gikk inn for at USA skulle bombe både Nord-Korea og Iran. De skulle bombes til lydighet. Bolton har kalt det iranske presteregimet for «Sentral-banken for terrorisme siden 1979», og gått inn for regimeendring i Iran praktisk talt helt siden den islamske revolusjonen samme år.

Det har gått et år siden Trump trakk USA fra atomavtalen med Iran, som er utgangspunktet for dagens spenning og umiddelbare krigsfare i Persiagolfen. På Boltons kontor henger en karikatur-tegning av Trump og Bolton der presidenten sier til sin mann, «Bra jobba, John». Tegningen er fra Wall Street Journal, fra da atomavtalen ble sagt opp, og den er en gave fra presidentens datter Ivanka. Ved siden av henger dokumentet der Trump trekker USA fra avtalen, og pennen som presidenten brukte for å skrive under ordren. Dette - skrotingen av atomavtalen - er det stolteste øyeblikket i Boltons politiske liv.

Da Trump for noen uker siden avbrøt et angrep mot Iran i siste sekund, ble han trolig reddet av sine instinkter, og sitt valgløfte fra 2016 om å trekke USA ut av kriger. Men alt var klart til krig, en krig som Bolton villa ha, men som han foreløpig ikke har fått. For Iran skal tvinges i kne, og arkitekten er John Bolton.

Også når det gjelder Nord-Korea har Bolton langt på vei fått det som han ville. Da Trump og den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-un gikk fra hverandre i Hanoi i vår var det Bolton som formulerte ultimatumet til Kim, der det ble krevd at Nord-Korea måtte gi opp alle sine kjernefysiske våpen før noen sanksjoner kunne heves. Det var konfrontasjon og krav om overgivelse i stedet for noen egentlig dialog. Igjen; arkitekt John Bolton.

Det er rått instinkt som møter en langsiktig plan i symbiosen Trump og Bolton. Det er ikke godt nytt for verden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer