KOMMENTARER

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver

Donald Trumps lillehjerne

Mens Iran og USA snubler stadig nærmere en krig, så trekker framfor alt én mann i trådene i Washington.

ET BLIKK: Og et bilde kan si mer enn 1000 ord. Nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton observerer Donald Trump i mai i år. Foto: AFP / NTB Scanpix
ET BLIKK: Og et bilde kan si mer enn 1000 ord. Nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton observerer Donald Trump i mai i år. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Men først litt medisin. Fra Store medisinske leksikon leser vi:

«Lillehjernen er viktig spesielt når det gjelder balanseevnen og koordinasjon og regulering av bevegelser.»

Å bedre balanseevnen, koordinasjonen og reguleringen av bevegelsene. Det er så nært du kommer den faktiske stillingsbeskrivelsen til Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton (70). Der Trump i sin utenrikspolitikk er intuitiv, impulsiv og kunnskapsløs, så har John Bolton i flere ti-år hatt en plan. Bolton er kjent som Washingtons fremste hauk, som i løpet av en generasjon har gitt faglige begrunnelser for en politikk som vil trekke USA ut av internasjonale organisasjoner og avtaler som begrenser den eneste gjenværende supermaktens handlingsrom.

Bolton praktiserte «America First» lenge før Trump formulerte det i presidentvalgkampen i 2016. Med dette slagordet har den tidligere utenrikspolitiske outsideren fått reell makt, og hans tenking blir praktisk politikk. Akademikeren Bolton og den ikke akkurat akademiske Trump står hverandre nær. Boltons kontor er bare tvers over gangen fra Trumps eget kontor i Det hvite hus. Trumps intuitive tilnærming til beslutningsprosesser balanseres og tilrettelegges i stadig sterkere grad av Bolton, som gir faglig tyngde til Trumps ikke alltid like sammenhengende verdensanskuelse. Ben Rhodes, som var i staben til tidligere president Barack Obama, sier dette om John Bolton:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer