LEDER

Donasjon er en gave

Bedre informasjon og alminneliggjøring er veien å gå.

LOVENDRING:  Regjeringen og helseminister Bent Høie har styrket avdødes vilje i transplantasjonsloven. Mer informasjon og alminneliggjøring må til.
LOVENDRING: Regjeringen og helseminister Bent Høie har styrket avdødes vilje i transplantasjonsloven. Mer informasjon og alminneliggjøring må til. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Moderne teknologi har gitt store fremskritt innen medisin. Mennesker kan overleve livstruende sykdommer og forlenge livet, blant annet gjennom organdonasjon. Nordmenn er blant de mest positive til slik donasjon, men fortsatt er det mange som sier nei. Donorkøen er økende og flere kunne vært reddet ved hjelp av relativt vanlige transplantasjoner, hvis organer hadde vært tilgjengelig. De to siste åra har 47 personer dødd mens de vente på nye organer, minnet en reportasje i VG om.

Vi tror ikke det skyldes en utbredt skepsis, men mangelfull informasjon og rutiner. Ofte er pårørende i tvil om hva deres nærmeste ønsket, eller de makter ikke å ta en slik beslutning i en krisesituasjon. Det burde de få slippe. Regjeringen endret nylig transplantasjonsloven for å sikre at avdødes ønske blir etterfulgt, men helst bør et så ømtålig spørsmål avklares uten å måtte ty til loven.

Det er blitt enklere å registrere seg som donor. Mange gjør det ved å laste ned en app, men glemmer å informere sine nærmeste. En løsning kunne være å la donasjon være regelen og reservasjon unntaket, men det bærer i seg et selvmotsigende element av tvang. Som ordet sier, skal donasjon være frivillig og dermed ikke normen. Det fryktes også at flere vil reservere seg nettopp av den grunn. Andre forslag handler om bedre registrering i pasientregistre og førerkort, men heller ikke det vil i seg selv hindre konflikt, viser praksis i land hvor det er innført.

Bedre informasjon og alminneliggjøring er sentralt. Spørsmål om organdonasjon kunne inngå i fastlegens oppgaver og svaret registreres slik at det er tilgjengelig for helsepersonell. Pasienten bør oppfordres til å varsle sine nærmeste. På den måten kan hver enkelt ta en informert beslutning i ro og mak om et tema som heldigvis er stadig mindre kontroversielt, men som kan være vanskelig i en akutt situasjon for de etterlatte.

Sjansen til å redde et liv når et annet er over, er en gave medisinsk utvikling har gjort mulig. Donorkøen i Norge er ikke spesielt lang, men flere kunne vært reddet med større åpenhet. Det må tilrettelegges for å donere livgivende organer avdøde ikke lenger har bruk for.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer