Donna Tartt falt pladask for et 1600-talls maleri av en liten fugl

En stillits ble sentral i boka som fikk Pulitzerprisen.

STORE ROMANER: Donna Tartt begynte å skrive poesi og fikk trykt dikt som 13-åring. Deretter forsøkte hun noveller. Først da hun satte i gang med en roman, fant hun sin form. Men hun skriver sakte. «Store veggmalerier, med en svært tynn pensel,» sier hun. Foto: Beowolf Sheenan
STORE ROMANER: Donna Tartt begynte å skrive poesi og fikk trykt dikt som 13-åring. Deretter forsøkte hun noveller. Først da hun satte i gang med en roman, fant hun sin form. Men hun skriver sakte. «Store veggmalerier, med en svært tynn pensel,» sier hun. Foto: Beowolf Sheenan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det kom som lyn fra klar himmel på Donna Tartt (50) at hun nylig ble tildelt Pulitzerprisen for sin nye roman, «Stillitsen», hennes første på 11 år. Nå kommer boka på norsk.

I kveld opptrer den amerikansk kultforfatteren i Litteraturhuset i Oslo. Møtet har vært utsolgt lenge. Med bare to romaner bak seg, «Den hemmelige historien» (1992) og «Den lille vennen» (2002), har hun fått et forventningsfullt publikum over hele kloden, Norge inkludert.

«Stillitsen», har tittel etter en fargerik liten fugl, som synger meget vakkert, til stede i det norske landskapet, men sjelden å få øye på.

Rembrandt - Tittelen henviser til et maleri av den nederlandske 1600-talls maleren Carel Fabritius, som var Rembrandts elev, muligens også hans lærer. Jeg var på jakt etter et lite, sjeldent maleri til intrigen i romanen jeg jobbet med. Da jeg så en kopi av dette bildet under en auksjon i Christies i Amsterdam, var jeg ikke i tvil: Der var det.

- Hva slo deg med akkurat det kunstverket?

- Det er spesielt. Fuglen er både fanget og fri. Rembrandt malte som regel motivene i mørke. Denne fuglen sitter midt i sollyset. Fabritius fikk sterk innflytelse med sin teknikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer