Don't look to Norway

Vi betaler, men vi bestemmer ikke.

STATSMINISTER: David Cameron i Reykjavik, der han onsdag talte om EU. Foto: Reuters / NTB Scanpix
STATSMINISTER: David Cameron i Reykjavik, der han onsdag talte om EU. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Leder

Britenes langvarige EU-debatt har de siste åra vært så høylytt og så bitter at vi mistenker mange europeere for å være fristet til å be britene seile sin egen sjø. Den siste tida har debatten tatt en ny vending, der en gruppe euroskeptiske toryer viser til Norge som forbilde. De mener at en EØS-tilknytning etter norsk modell er veien å gå for Storbritannia.

Det vil vi advare mot. En norsk EØS-modell vil gjøre at britene sitter igjen med de fleste ulempene med et EU-medlemskap, men færre fordeler.

Norges tilknytning til EU er som The Guardian oppsummerte på lederplass i går: «No say. Still pay.» Vi betaler, men vi bestemmer ikke.

De som viser til den norske modellen bruker EØS-tilknytningen som eksempel på at det er mulig å ta del i det indre marked uten å være medlem i EU. Britene ønsker å bestemme mer selv. Det de samme politikerne unngår å legge vekt på i debatten, er at inngangsbilletten til markedet er massiv tilpasning til EU-regler, direktiver og regulativer, i tillegg til store økonomiske bidrag til EUs budsjetter. På mange måter er Norge tettere integrert i EU enn mange medlemsland, som tidligere utenriksminister Espen Barth Eide skrev i The Guardian tirsdag.

Norge er i dag den tiende største økonomiske bidragsyteren til EU. Vi innfører 93 av de 100 dyreste EU-regulativene og har så langt inkorporert tre firedeler av EUs lovgivning. Prisen for deltakelse i det indre markedet er en kontinuerlig tilpasning til det som til enhver tid vedtas i Brussel. Vi praktiserer de fire friheters frie flyt av mennesker, varer, tjenester og kapital. Relativt sett er innvandringen via Schengen større til Norge enn til Storbritannia. Gjennom EØS får vi ikke delta i beslutningene i Brussel, men må lojalt følge opp vedtakene derfra.

Den sveitsiske tilknytningen er heller ingen god løsning. Som Eide skriver: De bilaterale avtalene er statiske og dekker ikke tjenester, som er så avgjørende for britisk økonomi. Norge og Sveits er to små og velstående stater, avtalene er mest av alt et uttrykk for at ingen europeiske land kan stille seg helt utenfor fellesskapet.

I en krevende tid for Europa er dessuten stormaktenes deltakelse viktigere enn noen gang. Dersom britene er uenige i EUs utvikling, påvirker de den sterkest fra innsida. David Camerons tale onsdag tyder på at han er klar til å ta opp kampen mot euroskeptikerne. Vår oppfordring går derfor direkte til Storbritannia: Ikke gjør som oss!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.