Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dop, drap, dribling og hjertelege-detektiver

Even og Anne Holt oppfinner et nytt dopingmiddel.

PÅ BANEN: Søskenparet Anne og Even Holt har stor glede av å jobbe sammen. Etter to romaner med medisinske temaer gleder de seg til å skrive mer. Fotballdoping er et av temaene for den nye romanen «Sudden Death». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ BANEN: Søskenparet Anne og Even Holt har stor glede av å jobbe sammen. Etter to romaner med medisinske temaer gleder de seg til å skrive mer. Fotballdoping er et av temaene for den nye romanen «Sudden Death». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I vår tid fins politikrim, journalistkrim, advokatkrim, soldatkrim og operakrim. Så hvorfor ikke hjertelegekrim?

Søskenparet Anne og Even Holt har fulgt opp krimromanen «Flimmer» (2010) med en ny roman om hjertelegene Sara Zuckerman og Ola Farmen.

Brå død
Tittelen speiler alle hjertepasienters største frykt. Den behøver dessuten ikke oversettes til engelsk, om det skulle være aktuelt. Boka heter rett og slett «Sudden Death».

—Hvorfor skulle ikke en hjertelege tjene som etterforsker? Hjertet er jo et veldig sentralt organ, nærmest en perfekt metafor, sier Anne Holt (56).

—Det er jo kjernen i kroppen. Men boka har et større perspektiv enn som så; det handler om internasjonal finans, kunstsvindel, jødisk kultur, israelsk spionasje, farmasi, fotball.

—Hvordan vurderer du heltinnen Sara Zuckerman i forhold til dine tidligere helter?

—Jeg har et sterkt personlig forhold til alle tre. Hanne Wilhelmsen er hovedperson i en utpreget politiserie, Inger Johanne Vik er kriminalpsykolog i bøker som minner mer om kammerspill med mindre persongalleri. Bøkene om Sara Zuckerman er spenningsbøker med et bredt lerret, av typen actionthrillere. Det er variasjonen som gjør jobben morsom.

Grøss på grasmatta
Begge Zuckerman- bøkene er skrevet sammen med Even Holt (51), utdannet hjertelege og konsulent for søsteren i medisinske spørsmål gjennom hele forfatterskapet. «Sudden Death» starter med at en fotballspiller klapper sammen på Wembley mot slutten av en Champions League-finale. Hvorfor akkurat fotball?

—Det dreier seg om doping, sier Even Holt. Han jobber som lege for idrettsfolk i et helsesenter på Ullevaal stadion.

—I boka har vi funnet opp et dop som ikke eksisterer. Det fins mange muligheter på dette feltet. Det er ikke vanskelig å tenke seg metoder som gjør det lite sannsynlig å bli tatt. Å bruke dem blir mer et moralsk spørsmål.

Kynisk spill
— Men det kan også være skadelig, for ikke å si direkte livsfarlig, sier Anne.

—Dermed blir det snakk om å spille hasard med helsa — for å vinne, sier Even. —Det dopet vi har diktet opp, er tilpasset fotball. Spillere blir kynisk utnyttet. Store penger står på spill.

—Og da er det duket for drap, sier Anne.

Sanker vin
Men hun understreker at fotballbanen bare er utgangspunktet for en thriller med mange sceneskift. Handlingen piskes fra Wembley til et kunstran med tilknytning til den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad og et møte med en 99 år gammel nazioffisersenke.

—Jeg har brukt mye tid på beskrivelsen av en israelsk agent. Det har vært interessant, sier Anne Holt, som skriver teksten i bøkene. Even bidrar med ekspertisen og drodling rundt intrigen. Han vet mer enn de fleste om idrettsfolks forhold til helse.

—Jeg jobber med hjerter åtte, ti timer hver dag, sier han. —Ultralyd, klaffer, rytmer, puls, blodtrykk, det hele.

—Er det mye hjertetrøbbel blant disse toppidrettsfolkene?

—Nei da, det er det som er poenget. De aller, aller fleste er friske og raske. Enkelte frykter selvsagt at de er syke og blir utrolig takknemlige når jeg kan fortelle dem at alt er i orden. Mange løper rett ned på polet og kjøper et par flasker god vin.

—For å feire?

— Nei, de kjøper dem til meg. I ren glede over at jeg har friskmeldt dem.

Tvilsom bransje?
—For oss er det spenningsfeltet mellom medisin og finans som er interessant, sier Anne. —I forrige bok lagde vi en intrige der det var mulig å hacke seg inn på hjertestartere. Virkeligheten har vist at det ikke er noe usannsynlig scenario. Og doping? Ingen tviler på at dette er et marked som innbyr til spekulasjon.

—Er medisinbransjen like kynisk som vi ser i enkelte amerikanske thrillere?

—Farmasøytisk industri er underlagt streng kontroll, sier Even. — Uregelmessigheter blir slått ekstremt hardt ned på. De er vel verken bedre eller verre enn andre bransjer.

Milliarder å tjene
— De redder selvsagt ufattelig mange liv, sier Anne.

—Men de har ingen forpliktelser. Det er snakk om beinhard business. Vi står overfor en industri som omsetter for milliarder på milliarder av kroner. Det innbyr til finanssvindel og bedrageri i stor stil.

—Ønsker dere å rette pekefingeren mot et samfunnsproblem?

—Vi peker kanskje på noen problemer, sier Anne. — Men noen pekefingerbok har jeg ikke skrevet i hele mitt liv. Moralisme er ikke min stil.