Døp en romanfigur

Forfattere auksjonerer bort retten til å navngi en romanfigur.

Bestselgerprodusenten Stephen King er en av forfatterne som gir leserne mulighet til å døpe en romanfigur. Dersom kjøperen ønsker å gi navn til det første offeret i Kings nye skrekkroman «Cell», er en av betingelsene at det må være et kvinnenavn, skriver BBC.

Til inntekt for ytringsfrihet

Rollefigurene skal auksjoneres bort på Ebay, og inntektene vil gå til ytringsfrihetsgruppen First Amendment Project. Gruppens navn henspiller på det første tillegget til USAs grunnlov, det som sikrer nettopp ytringsfriheten.

- Jeg vil jo si at alle prosjekter som styrker ytringsfriheten er interessante, kommenterer Carl Morten Iversen, generalsekretær i PEN, som jobber for ytringsfrihet.

Informasjonssjef i Gyldendal forlag, Bjarne Buset, er umiddelbart begeistret.

- Dette høres morsomt ut! Vi har ingen konkrete planer om noe liknende her på huset, men ideen er spennende. Det må jo være opp til forfatterne om de vil gjøre noe sånt her i Norge også.

Buset tror ikke at det er noe problem kunstnerisk sett at forfattere overlater til andre å gi navn til romanfigurene sine.

- Nei, når forfatterene selv får bestemme, tror jeg ikke dette er problematisk. Men man kan jo forestille seg at store firmaer eller kanskje rike forrestningsmenn kjøper seg en plass i en roman for å bygge opp sin egen merkevare.

Jeg tviler på om Dag Solstad hadde gått med på å  døpe om hovedpersonen i romanen om
professor Andersen. Tenk deg romantittelen "Kjell Inge Røkkes natt", humrer Buset.

Også Amy Tan og John Grisham gir bort navn til aksjonen. Grisham, mest kjent for sine romaner om advokater og rettsvesenet, lover at navnet skal gis til en rollefigur som vil bli fremstilt «i et godt lys», melder ANB.

PERFEKT NAVN: det er vanskelig å forestille seg at Harrry Potter kunne hete noe annet. Amerikanske forfattere selger nå retten til å gi navn til romanfigurene sine.