Dop for de minste

BERGEN (Dagbladet): Selv synes Melvin Burgess (46) heroin er kjedelig. Men han skrev «Junk» - og ble stjerne i Storbritannia fordi han skrev at dop ikke var kjedelig.

Derfor selger han bøker, men har fortsatt ikke råd til å få bygd bro til venstre fortann - forfatteren gliser med svart hull. Burgess, som vant den høythengende Carnegie-prisen i 1997 for «Junk», er i Bergen for å følge oppsetningen på Den Nationale Scene.

- Personene i «Junk» er folk jeg ble kjent med da jeg drev rundt i Bristol og okkuperte hus i pønk-tida på 80-tallet. Jeg kunne skrevet om cannabis, men det ville blitt for kjedelig. Derfor ble det heroin.

Boka vakte mediestorm da den kom ut i hjemlandet, med titler som «Trainspotting for barn».

- Jeg måttte skrive om det som er morsomt og spennende rundt dopet - du vet - sex, drugs and rock{rsquo}n{rsquo}roll-delen. Det ville blitt et kjedelig samfunn om ingen var villige til å leve litt på kanten. Narkotika er kommet for å bli, fastslår Burgess, og viser til at åtte av ti unge i Storbritannia har prøvd dop.

- 15- 25 åringene som er den gruppa jeg skriver for, er mer sofistikerte enn noen gang. De tar selv ut av boka det de ønsker å få ut. Jeg trenger ikke moralisere, eller la the good guys vinne. Jeg liker en tragisk og tvetydig slutt.tone.ronning@dagbladet.no

«JUNK» PÅ NORSK: Melvin Burgess gliser med sin ene fortann over at stykket hans settes opp for første gang utenfor Storbritannia.