Dop, gjørme og rock'n'roll

WOODSTOCK-FESTIVALEN, Rome i NEW YORK (Dagbladet): Mye peace, mye love, mye dop og veldig mye bra musikk på verdens største rockefestival i sommer.

- Det er ikke som i 1969, forteller en av de få overlevende hippiene på årets Woodstock.

- Den gang gikk hasjpipene også blant politiet, sier han.

Hippien er en av de ytterst få under årets 30-årsjubileum som har deltatt under alle tre Woodstock-festivalene: den legendariske Woodstock-festivalen i 1969 og 25-årsjubileet for fem år siden og årets utgave.

Mens originalutgaven fra 1969 er selve symbolet på hippiebevegelsens tanker om fred og frihet, har årest gjennomkommersielle festival allerede fått tilnavnet «Cash-stock»

Svimer av

Årets Woodstock arrangeres i tre hele dager på den nedlagte flybasen Air Griffiss utenfor Rome i New York.

Det er varmt, det er så hett at hjelpemannskapene har mer enn nok med å kjøre i skytteltrafikk mellom besvimte festivaldeltakere.

Hittil har storheter som James Brown, Sheryl Crow, Jamiroquai, Alanis Morisette og Offspring, Rage Against the Machine og Metallica stått på scenen.

Film og kondomer

I dag er det Los Lobos, Red Hot Chili Peppers og Jewel som er de store navnene.

I den gamle flyhangaren arrangeres det alternativ filmfestival. Selvfølgelig vises filmen «Woodstock», men også filmer som «Sid and Nancy» og «Reefer Madness».

I bodene selges multifargede T-skjorter og kondomer, og det oppfordres til sikker sex.

Årets Woodstock-festival trekker over 200 000 til den nedlagte flybasen.

Ved inngangen hviler et B-52 bombefly, som en underlig relikvie fra Vietnamkrigen og den aller første Woodstock-festivalen i 1969.

Det er timelange køer overalt. De smarteste camper, teltene ligger tett i tett, opprinnelig var det satt av et eget område til teltliv, men folk setter ned teltene overalt når de blir trøtte for kvelden. Årets Woodstock er et nesten alkoholfritt arrangement.

Aldersgrensen for å komme inn til ølteltene er 21 år, og siden de færreste er så pass gamle, siger marijuana-røyken tett over teltleiren.

500 politimenn fra statspolitiet patruljerer området, men de bryr seg ikke om småsaker.

Det er nesten ingen på årets Woodstock som forbinder noe med stjernenavnene fra 1969. De kjenner navn som Crosby, Stills & Nash, Santana og Jefferson Airplane, men bare fra foreldrenes platesamlinger og mimrestunder. Årets Woodstock skal avsluttes med en hyllest til Jimi Hendrix.

- De som var på Woodstock i 1969 har nok billetten i safen i banken, sier 19 år gamle Jeannie fra Connecticut.

- Dette er vår festival.

PUBLIKUM: 200 000 mennesker slipper innenfor i Woodstock.
WOODSTOCK: Det er fryktelig varmt - og fornuftig å kle seg lett.