Dop, konspirasjoner og subkultur

Myteomspunnede Thomas Pynchons absurde verden.

MEDIESKY: Thomas Pynchon har ikke latt seg fotografere på 50 år. Bare ved en eneste anledning har han latt sin stemme klinge offentlig, nemlig i et par episoder av «The Simpsons», der han opptrer med en papirpose over hodet.
MEDIESKY: Thomas Pynchon har ikke latt seg fotografere på 50 år. Bare ved en eneste anledning har han latt sin stemme klinge offentlig, nemlig i et par episoder av «The Simpsons», der han opptrer med en papirpose over hodet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Thomas Pynchons litteratur er skeiv. Skeiv på grunn av sine mange dopsekvenser, skeiv på grunn av sine seksuelle eskapader som ikke er uten homoerotiske relasjoner og, ikke minst, på grunn av sin skeive framstilling av verden.

I hans to romaner, «Iboende brist» og «Mot dagen», som nå foreligger på norsk, skulle det finnes gode eksempler på dette.

Myter, jakt og konspirasjoner Amerikanske Thomas Pynchon, født 1937, er en av de mest myteomspunnede forfatterne i dag. Pynchon har under hele sitt forfatterskap unngått publisitet og har ikke latt seg fotografere siden collegeårene, noe som ikke har gått upåaktet hen.

Ved ett tilfelle skal Pynchon ha blitt jaget fra sitt tilholdssted i Mexico City av en fotograf fra Time Magazine og flyktet til landsbyen Guanajuanto inn i fjellene, som passasjer på en buss.

Foruten de sedvanlige konspirasjonsteoriene, de innskutte sangtekstene og en salig blanding av populærkultur, vitenskap, overnaturlighet og komikk, er jakten og forfølgelsen og deres forlengelse — frihetsberøvelsen — også noe av det som forener de to foreliggende romanene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer