Dop, puling, vold og tapte illusjoner

Skaperne bak «Dag» lager film med et nordisk stjernelag av skuespillere.

SMÅBYSTEMNING: Dagbladet ble med på filminnspilling i Halden med teamet bak Dag - regissør Øystein Karlsen snakker med Tuva Novotny og Anders Baasmo Christiansen. Filmen, som foreløpig er uten tittel, får premiere i januar neste år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SMÅBYSTEMNING: Dagbladet ble med på filminnspilling i Halden med teamet bak Dag - regissør Øystein Karlsen snakker med Tuva Novotny og Anders Baasmo Christiansen. Filmen, som foreløpig er uten tittel, får premiere i januar neste år. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Jeg skrev en sommerfilm, så endte jeg opp her.

Det blåser, det er to grader og regn. Regissør Øystein Karlsen er tett innpakket i klær på filmsettet i Halden, byen han vokste opp i - som i dag er så trist og grå som en småby i Norge kan bli vinterstid.

Med null kroner i offentlig støtte fra norske filmmyndigheter har Karlsen - regissøren bak TV2-suksessen «Dag» - samlet et stjernelag til sin debut som spillefilmregissør.

Atle Antonsen, Tuva Novotny, Jon Øigarden og Anders Baasmo Christiansen spiller fire barndomsvenner fra Halden som møtes i det som blir to og et halvt svært dramatiske døgn - som impliserer svenske Amanda Ooms, Rebecka Hemse, Lennart Jähkel - og danske Iben Hjelje.

AMERICANA:Tuva Novotny i en chevy pick up '72-modell. Privat har hun kvittet seg med en Camaro '75 og '77-modell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AMERICANA:Tuva Novotny i en chevy pick up '72-modell. Privat har hun kvittet seg med en Camaro '75 og '77-modell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I en fortelling med en miks av dopsmugling, «mekanisk puling» (som det står i manus), bilkræsj og oppgjør med tapte illusjoner.

110 prosent virkelighet
- Filmen er vel for kommersiell for én støtteordning, og for sær for en annen, sier Karlsen.

En mellomposisjon som kanskje likevel ikke er så dum.

- Det er mulig det er vår generasjons humor. Vi lager dramascenene som drama, action som action og humor som rein idioti. Så får vi håpe det blander seg fint sammen, sier Karlsen og fortsetter:

- Vi lar 110 prosent virkelighet være tillatt, men for å komme inn der må det være en menneskelighet i bånn.

- Biter ham i ræva
Jon Øigarden har den mest framtredende rollen. Han spiller en av de tre barndomsvennene som har blitt igjen i Halden, og som lever etter et prinsipp om total ansvarsfraskrivelse.

- Vi møter ham når alt kommer tilbake og biter ham i ræva, forklarer Karlsen.

- Er det en vakkert portrett av Halden du lager?

- Visuelt er det det, sier Karlsen etter litt betenkningstid.

- Det handler om folk som har falt litt utenfor den rutinen det er å skrape is av bilen før du skal på jobben om morgenen. Om de som ble igjen. Det er nok ganske mange i små byer som hadde store drømmer da de gikk på gymnaset, men som ender opp ganske langt unna det.

FILMSETTBONDING: Tuva Novotny kaster en halspastill mot en gapende Øystein Karlsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FILMSETTBONDING: Tuva Novotny kaster en halspastill mot en gapende Øystein Karlsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det betyr ikke at de har noe dårligere liv enn andre. Men på et eller annet tidspunkt må man ta et oppgjør med det - at livet ikke ble slik du hadde tenkt deg, sier Karlsen.

Krystaller
Tuva Novotny og alle de andre skuespillerne får samme lønn. I likhet med en rekke av de andre skuespillerne var hun også involvert i Dag - også i oppfølgersesongen, som begynner opptak 1. april.

- Jeg føler jeg har kommet hjem. Her er det en ambisjon og visjon som jeg har lett etter. Jeg gjør hva som helst for disse menneskene, sier Novotny.

Baasmo Christiansen er like skamløs i sin rosende omtale av mannskapet, og legger til:

- Når jeg har vært ute og spilt «Lang dags ferd mot natt» med Riksteateret har det vært ganske deilig å tenke på at jeg skulle tilbake til dette, sier han.

JULING: Jon Øigarden, eller «Jack», etter en litt dårlig dag. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet
JULING: Jon Øigarden, eller «Jack», etter en litt dårlig dag. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet Vis mer

- Men det er bare hardt arbeid, altså, skyter regissør Karlsen inn før han følger opp:

- Det er ikke som Pax-regissør Anette Sjursen som velsignet filmsettet med krystaller. Det kan du for øvrig sitere meg på.

Det er lett å ane et slektskap med universet i Dag. Karlsen er enig.

- Ja, bare at denne er råere - vi har skrudd volumet til elleve. Det er mer vold. Vi har vel tenkt at det er en fordel at det skal sendes en sesong til med «Dag» før denne får kinopremiere. Så får folk litt tid til å venne seg til oss.

DANSK REPRESENTANT: Iben Hjelje spiller også i filmen. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet
DANSK REPRESENTANT: Iben Hjelje spiller også i filmen. Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet Vis mer
UHELDIG: Atle Antonsen har bandase rundt hodet i store deler av filmen. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
UHELDIG: Atle Antonsen har bandase rundt hodet i store deler av filmen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer