«Dop» til hele landet

Julian Misic skrev forestillingen «Dop», basert på egne og venners erfaringer. Siden premieren i Bergen i fjor har 10000 mennesker sett den. Nå legger Misic ut på turné i regi av Riksteatret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Misic er allerede godt i gang med et nytt stykke, samtidig som TV2 holder på med en dokumentar om ham og «Dop», som blir vist seinere i høst. Forestillingen er en monolog hvor Misic er alene på scenen og forteller sin egen historie, og historien om venner som har levd livet på skyggesiden av samfunnet.

- Mange fordommer

- Jeg forteller blant annet om bestekameraten min, som hadde blitt nykter og klarte seg fint, og som bare skulle sette et aller siste skudd og døde av overdose. Og om ei venninne som er prostituert og som mistet ungen sin til barnevernet, forteller han.

Hittil har han spilt 80 forestillinger, og reaksjonene blant publikum har vært sterke.

- Fordommene mot narkomane er mange og sterke, min ambisjon med denne forestillingen er å bryte ned noen av dem. Mange har grått etter å ha sett stykket, og flere ungdommer har kontaktet oss etterpå og fortalt om rusproblemer. Til og med en journalist som skulle intervjue meg begynte å gråte, og fortalte at han hadde dopproblemer selv, forteller Misic.

- Lært mye

Marius Larsen i Bergen Familieteater tok initiativet til forestillingen.

- Jeg hadde vært på en konsert hvor Julian framførte egne sanger, og så det kunstneriske potensialet. Jeg ba ham skrive en forestilling, og lovte at jeg skulle sette den opp. Etter hvert ble det klart for meg at Julian også måtte spille selv, det har med troverdigheten å gjøre, det er så rått, ekte og ærlig, sier Larsen.

Sammen med Arvid Nilsson har han også regien på forestillingen, og han er turnéleder for Norges-turneen som har premiere i Haugesund mandag.

- Jeg har lært mye av å være med på dette, jeg har begynt å forstå hvor enormt utbredt dop er, og hvor unge folk er når de begynner med det. Unger helt ned i 12-årsalderen har kommet bort for å prate etter forestillingene, og forteller at de har røykt hasj i lange tider allerede, sier Larsen.

- Lavt kunnskapsnivå

Julian Misic er oppgitt over den norske narkotikapolitikken.

- Den har feilet, det kan vi jo slå fast. Nå må man snart våkne opp og kjenne kaffelukta, narkotika er et problem som har kommet for å bli, og å tro at vi kan løse det ved strengere straffer er som å dele ut lommetørklær for å behandle forkjølelse. Det er en grunn til at folk ruser seg, og i dette høygirsamfunnet vårt vil noen nødvendigvis falle gjennom. Jeg pleide å si at når livet ikke var verdt å leve, så kunne jeg like gjerne ruse meg. Vi har et felles samfunnsansvar for å ta vare på dem som faller utenfor også, sier Misic.

Han ble invitert av SVs Ågot Valle til å spille utdrag av «Dop» på Stortinget.

- Jeg møtte positive holdninger blant de politikerne som var der, men kunnskapsnivået er generelt lavt, sier han.

Turneen retter seg først og fremst mot videregående skoler, og 72 forestillinger er planlagt.

PROVOSERENDE: Julian Misic reiser nå på turné med forestillingen «Dop». - Det er provoserende å bli stigmatisert som «eksnarkoman», jeg er først og fremst en artist som har skrevet et stykke og er godt på vei med et til. Og jeg har tross alt hatt suksess, det er mye verre for mange andre, sier Misic. Med seg på turneen har han initiativtaker og regissør Marius Larsen (t.v.).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer