OVERMEDISINERING:  Medisinering av demente er utbredt i eldreomsorgen. Skjer det av hensyn til pasientene eller bemanningen?
Heiko Junge / SCANPIX
NB Modellklarert.
OVERMEDISINERING: Medisinering av demente er utbredt i eldreomsorgen. Skjer det av hensyn til pasientene eller bemanningen? Heiko Junge / SCANPIX NB Modellklarert. Vis mer

Doping av demente

Medisinering av eldre kan ikke være en del av turnusen. Det bør granskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det hender jeg får en uhyggelig følelse av at hun prøver å fortelle meg noe. Når hun griper hånda mi, insisterende, og sier ord som ikke lenger gir mening, er jeg redd for at hun er fanget der inne og kjemper forgjeves for å komme ut. Hennes mareritt blir mitt.

I korte øyeblikk glimter hun til og sier en hel setning som er forståelig og gjenkjennelig henne, men i det neste er hun borte igjen.

Moren min pleide å sitere Beppe Wolgers vakre vise om barnas verden: «Det gåtfulla folket». Nå er hun selv blitt en av dem. Hun har alzheimer og bor i et fremmed land.

Rent fysisk bor hun på et sykehjem, og som sikkert alle pårørende, knøt det seg i meg da Dagsrevyen sist fredag kunne fortelle om hudlegen Ole Fyrand som kona hadde hentet hjem fra sykehjemmet. Hun oppdaget at han var blitt medisinert uten hennes samtykke, og hun ble slett ikke beroliget av unnskyldningen hun fikk; mangel på bemanning. Hun følte det med rette som et overgrep.

Medisinering av demente er utbredt. Det kan være hjelpsomt for pasienter som er deprimerte og urolige som følge av sykdommen. Hvem ville ikke vært det om de etter et langt liv ble sendt hjemmefra og opplevde at verden raknet?

I fagkretser er praksisen omstridt av flere grunner. Nyere forskning viser at bivirkningene ved langvarig bruk av antipsykotia er større enn tidligere antatt. I verste fall kan det gi slag, men andre bivirkninger som dehydrering, tarmproblemer og tannskader er også helsetruende for eldre.

En sykepleier beskriver det som å ha en avdeling som kontinuerlig er dagen derpå.

Det fins bedre og mer treffsikker medisin som er laget for demente, men den er langt dyrere enn masseprodusert antipsykotika. Det enkleste er det billigste.

Vi ville aldri tillatt en slik behandling av små barn. Hvorfor gjør vi det med eldre?

Geriatrikere hevder det er snakk om manglende kompetanse, ikke bemanning eller ukultur, men uten bedre tilsyn er det vanskelig å fastslå. Det er grunn til å mistenke at medisinering også er botemiddel for lav bemanning, slik Fyrands sykehjem først innrømmet, men nå benekter. Med få på jobb og stor andel ufaglærte blant pleierne er det enklere med rolige pasienter som døser og sover store deler av døgnet; som ikke vandrer hvileløst i korridorene, men sitter tause i en rullestol.

Forsøk med høyere bemanning og mer aktiv omsorg, viser at det reduserer behovet for medisinering, men dessverre bærer altfor mange sykehjem for demente mer preg av oppbevaring enn pleie.

Samtidig er det snakk om en svært pleietrengende gruppe, som har et sammensatt sykdomsbilde. Uten tilstrekkelig legetilsyn, er det fare for at andre sykdommer går uoppdaget. Kanskje trenger pasienten rett og slett en rotfylling mer enn antipsykotika. Hva slags faglig grunnlag medisineringen skjer på, kan man spørre om når pasienten ikke er sjekket på lengre tid.

Den nådeløse sykdommen sliter på pårørende. Det er en unevnelig sorg å se et menneske forsvinne ord for ord. Mange har dårlig samvittighet, selv om de vet det ikke er noe alternativ til sykehjem. De har liten forutsetning for å bedømme sykdomsutviklingen, langt mindre om det gis riktig medisin og dosering. Spørsmål som burde vært stilt, har svar ingen ønsker å vite.

Engler, kalte moren min pleierne, og det er godt å se henne lyse opp når de kommer inn i rommet. De klemmer, løfter, steller og mater. De gir medisinen de har fått beskjed om.

Det er ikke deres feil at kommunen ikke stiller høyere krav til kvalitet, til bemanning, til kontroll. Det er ikke deres feil at det ikke satses mer på geriatri som fag.

Hvert krav koster. Behovet for omsorgsarbeidere vil bare øke. For det offentlige går snart ikke regnestykket opp. Samtidig er eldreomsorg en næring som legges ut på anbud, og som drives med overskudd.

Det er mulig det er personlig for meg, men jeg mener grensen går ved å dope ned eldre for å få turnusen til å gå rundt. Ingen kan slå fast at det skjer, men debatten i fagmiljøet tyder på at det er en kjent problemstilling. Det er grunn nok for myndighetene til å granske det nærmere.

Det er ikke snakk om mangelfull omsorg. Medisinering uten samtykke og overmedisinering er ulovlig. Det ville vakt opprør om det ikke rammet en gruppe forsvarsløse mennesker som er på vei inn i glemselen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer