Anmeldelse Film «The Racer»

Doping er mer spennende enn dette

Det er tusen interessante retninger «The Racer» ikke går i.

Publisert

FILM: Sykkelfilmen «The Racer» er nøktern og troverdig. Dessverre er den bare ikke så veldig interessant.

Utgangspunktet er interessant som fy. Året er 1998. Det er et annerledesår. På grunn av fotball-VM i Frankrike blir de første etappene i Tour de France lagt til Irland. Men det er mye som skal bli annerledes: Blant annet skal det snart komme for en dag at sykkelsporten har et enormt dopingproblem; en rekke store stjerner skal bli tilskitnet, mens andre skal slippe med skrekken.

Den tause mannen

Men dette er bare så vidt i emning, og det oppdiktede laget til Dominic Chabol (Louis Talpe) kan fremdeles sitte trygt på hotellrommet med de ulovlige blodposene sine, eller stikke innom massøren (Iain Glen) og få en sprøyte i baken.

Dominic har dessuten andre ting å tenke på: Han er en hjelperytter som pusher førti, han vet ikke om kontrakten hans vil bli fornyet, og han velger å ignorere det kjedelige faktum at faren hans har valgt å være døende akkurat idet touren skal begynne. Hovedrolleinnehaver Talpe velger klokelig å la Dom være en mann av den tause typen, med et rolig ansikt som sjelden smiler. Bare i små glimt kommer desperasjonen hans fram.

Vanlig fyr

I det hele tatt er «The Racer» laget med hjelp av gode kilder, og både tidskoloritten og skildringen fra innsida av proffsyklistmiljøet er for det meste innforstått og overbevisende. Små rutiner og vaner, den barske tonen innad i mannsmiljøet der treneren konsekvent kaller laget for «ladies», alt dette er fint skildret uten å bli for uttalt eller pedagogisk.

Likevel er det som om du hele tiden sitter og venter på at «The Racer» skal ta veien til et sted som er virkelig fengslende, eller virkelig dramatisk. Men til syvende og sist blir det hele bare en litt banal historie om en fyr i krise, som ikke har så mye som skiller ham fra fyrer i krise flest.

Boyzone overalt

Rystelsene knyttet til det store dopingoppgjøret er ikke noe tema her. Dom innleder en flørt med en ung Tour de France-lege, og hun begynner å skjønne at noe ikke er som det skal være, men ikke regissør og manusforfatter Kieron J. Walsh ser ikke noen grunn til å gå inn på de åpenbare moralske dilemmaene som noe sånt ville føre med seg for henne. Og de store sykkelløpscenene føles som lite annet enn pliktløp, der det aldri egentlig stor noe på spill og der det dessverre blir umulig å ignorere at dette er en film laget på sparebluss. Med andre ord: Det er ingen grunn til at «The Racer» skal være en kjedelig film, men det er den altså, litt for ofte.

Ok, så er det litt morsomt når det er umulig for Dom å finne en bar der ikke en eller annen versjon av Boyzones «No Matter What». Det er sånt vi alle må huske på til neste gang noen mumler om at alt var bedre før.

«The Racer»

Drama

Regi: Kieron J. Walsh
Skuespillere: Louis Talpe, Matteo Simoni, Iain Glen, Tara Lee
Premieredato: 19. februar 2021
Aldersgrense: 9 år
Orginaltittel: «The Racer»

«Tour de France 1998 var garantert mer dramatisk enn dette»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer