Doplangeren

Mary-Louise Parker imponerer i «Weeds».

TV: Det finnes to kanaler i USA hvor det er lov å banne fritt og snakke om analsex med tennisracket: HBO har gitt oss «Sopranos», «Sex and the City», «Deadwood» og «Six Feet Under»; Showtime serverer blant annet «The L Word» - og nå «Weeds».

Både HBO og Showtime er finansiert via abonnement, det vil si at ingen trenger bekymre seg for pripne annonsører. I Norge, derimot, går flere av disse seriene på reklamekanalene - men så er jo vi nordmenn mye mer liberale og frigjorte enn disse amerikanerne. Vi synes tv-figurer må få gjøre hva de vil med sitt tennisutstyr.

Moralske kvaler

Mary-Louise Parker har fått priser i fint metall for sin innsats som den dopselgende småbarnsmoren og enka Nancy Botwin i «Weeds». Hun er en god mor som selger marihuana til andre foreldre - og indirekte til deres barn. Hun prøver å få endene til åmøtes, som det heter, både økonomisk og moralsk. Dopsalget går tilsynelatende strykende; moralen er det litt verre med.

Snerten dialog

De som synes at «Frustrerte fruer» er vågale greier, bør gjemme seg bak sofaen når Nancy og hennes naboer i den idylliske forstaden Agrestic, California dukker fram mellom de oppjagete reklamebolkene på TV3. Eller, rettere sagt, de bør holde seg for ørene. Det eneste som er tabu i den korte halvtimen hver episode varer, er replikker uten snert og tenåringer som ikke har hatt sex. Garvede forstatsboere har sett det meste!

Identiske hustruer

Mary-Louise Parker er kjent for å spille smarte og følgelig sexy kvinner som har sett det meste. Hun beveger ansiktet minst mulig, sparer på smil og gråt, men er gavmild med sine syrlige, verdensvante gullkorn. Nancy Botwins venninne, Celia, spilles av den skuespiller i verden som likner mest på Mary-Louise Parker, noe som gir en slående effekt.

FALSK IDYLL: Nancy Botwin (Mary-Louise Parker) selger marihuana til andre småbarnsforeldre i «Weeds».
FALSK IDYLL: Nancy Botwin (Mary-Louise Parker) selger marihuana til andre småbarnsforeldre i «Weeds». Vis mer

Celia er rappkjefta, men prippen. Hun kaller sin ti år gamle datter Isabelly og mener hun slurver med dietten.

Skreddersydd

Hvem er denne serien laget for? Den er jo egentlig til å spy av, skreddersydd som den er for alle oss sofakynikere som kjenner kodene i det tabufrie samfunn og som lever bra uten religiøse sannheter og som fnyser av alle moralske autoriteter. Så det holder med en snau halvtime av gangen.