Doprøykende «Peer Gynt»

Peer Gynt røyker dop og har sex i en rullestol og Mor Åse dør i en handlevogn. Slik tolker nordnorske skuespillere Ibsens klassiker.

TROMSØ (Dagbladet): Hovedrolleinnehaver Eirik Junge Eliassen satser store summer på den rå og elleville utgaven av «Peer Gynt» som i går kveld hadde premiere i Tromsø. Han hylles av nordnorske stjerneskuespillere som deltar i oppsetningen:

-  Jeg har ikke vært borti maken til kar, skryter Lars Andreas Larssen, som blant annet har rollen som Hegstadbonden i stykket.

-  Alt han går for, blir det noe av. Da han spurte meg om å bli med, svarte jeg kontant ja, fastslår Guri Johnson, Mor Åse i den nordnorske «Peer Gynt».

-  Eirik er en fantastisk drivkraft, full av vilje og godhet, sier Anneli Drecker, oppsetningens Solveig.

Flere hundre tusen

Sammen med Roy Arne Johannessen står Eirik Junge Eliassen, som i fjor blant annet ble nominert til Amanda for sin rolle i filmen «Svidd neger», bak arrangørselskapet Nordnorsk scenekompani. Selv om karene selv har garantert for flere hundre tusen kroner på det som foreløpig utelukkende er de seks «Peer Gynt»-forestillingene denne uka, mener Eliassen dette er underordnet. Han er mest opptatt av det skal skje ting på teaterfronten i nord, og påpeker:

-  Ni av ti ganger går det bra når man satser. Dessuten er det begrenset med offentlige midler til denne typen formål. Hadde vi søkt om penger og fått, ville noen andre blitt uten støtte, poengterer skuespilleren.

-  Ingen sa nei

Ideen om å sette opp «Peer Gynt» i moderne nordnorsk prakt ble født for sju måneder sider. Å sette sammen den imponerende rollelista, tok ikke lang tid. Telefon holdt som hjelpemiddel.

-  Jeg får betalt for å ha vært 15 år i teaterlivet. Dette er vennene mine, sier Eliassen, som har fått god honorarrabatt.

Alle sa ja

En etter en sa de nordnorske kjendisskuespillerne ja: Anneli Drecker, Lars Andreas Larssen, Guri Johnson, Nils Utsi, Lena Maria Fredheim og Kingsford Siayor, for å nevne noen.

-  Ingen av de jeg spurte sa nei, forteller Eliassen, som selv har rollen som den unge Peer Gynt. Nils Utsi er den eldre.

Henrik Ibsen må finne seg nok en ny form på sitt kjente verk. Rekvisittene, påkledningene og scenene er egnet til å sjokkere:

Dovregubben kjører Harley-Davidson og Knappestøperen er cowboy, akkompagnert av Johnny Cash. Forestillingen er heller ikke fri for erotikk, og Anneli Drecker framfører stykkets eneste Grieg-bidrag: «Solveigs sang» - med eget og nytt komp.

Det eneste som er mer eller mindre bevart er teksten - med unntak av at den framføres på nordnorsk.

-  Jeg tror Ibsen ville likt dette. Han ville sagt «drit i den gamle greia, for dette skal snakke til dagens mennesker», sier regissør Alex Scherpf.

Han legger ikke skjul på at rollelista er god, og tror det er flere av de ubeskrevne bladene som vil overraske.

Skuespillerne selv er like entusiastiske. Og de legger ikke skjul på at virkemidlene er sterke:

-  Som Quarten

-  Dette er moderne og utradisjonelt, og det snakker til de unge. Jeg er glad jeg sa ja, kanskje jeg er med på noe historisk - akkurat som Bel Canto på den første Quarten, sier Anneli Drecker.

-  Utrolig spennende og krevende, noe annet enn «Svidd neger», mener Kingsford Siayor.

-  Mye av norsk teaterliv befinner seg fortsatt i renessansen. Det må gå fort, og det må gjøre inntrykk for å være severdig i dag, mener Eirik Junge Eliassen.

-  Man kan gjøre hva som helst så lenge man gjør det med respekt. Det er det som er tilfelle med denne oppsetningen, sier Lars Andreas Larssen.

Han sukker:

-  Dessuten gjør det meg jævlig godt å gjøre noe i Nord-Norge.

-  Ja, det er ellevilt. Men så lenge du bevarer språket, ødelegges ikke skatten, konstaterer Guri Johnson.

God kritikk

Mer enn 270 mennesker var i salen i går kveld da premieren gikk av stabelen i Tromsø meieris gamle tørrlager. Da Dagbladet besøkte skuespillerne like før forestillingen, var spenningen åpenbar. Lokalavisa Tromsø hadde gitt terningkast fem, og i dagens Nordlys får den nordnorske «Peer Gynt» mer skryt.

Foran seg har staben ytterlige fem forestillinger, med stort forventningspress. Eirik Junge Eliassen og Roy Arne Johanessen håper å selge mer enn 1200 billetter.

Gjør de det, vil det trolig komme nye påfunn fra den kanten.

SPILLER PÅ SEX: Lene Marie Pedersen, med Hollywood-innspillinger på samvittigheten, spiller Den grønnkledde - skikkelsen som gjør Peer Gynt (Eirik Junge Eliassen) kåt.
FYRER EN JOINT: Peer Gynt ligger rett ut med en joint i hånda.
GALSKAP: - Ja, det er ellevilt, erkjenner Mor Åse (Guri Johnson). Hun dør i en handlevogn.
HYLLES: Anneli Drecker spiller Solveig i den nordnorske «Peer Gynt». Her flankert av den unge og den eldre Peer, henholdsvis Eirik Junge Eliassen og Nils Utsi. I går hadde forestillingen premiere i Ishavsbyen.
BONDE: Lars Andreas Larssen spiller Hegstadbonden.