Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dørum uten takt og tone

TRONDHEIM (Dagbladet): - Hadde vi fulgt statstådens taktstokk, ville framføringen av «Bojarenes inntogsmars» liknet mer på lyden av det første toget gjennom Romeriksporten enn på «Ønskekonserten»s kjære kjenningsmelodi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Replikkene satt usedvanlig tett i Olavshallen, etter at samferdselsminister Odd Einar Dørum i går kveld debuterte som gjestedirigent i Trondheim symfoniorkesters nyttårskonsert. Det gikk ikke helt på skinner.

- Fullstendig trafikkaos, ble den faglige konklusjonen på samferdselsministerens svalestup ut i det trønderske finkulturelle.

Umusikalsk

Dørum forteller til Dagbladet at han synes det følger både heder og ære med å bli bedt om å ta gjestedirigentrollen i hjembyen.

- Det var min barndoms kulturopplevelse å gå i Frimurerlosjen for å høre Trondheim symfoniorkester. Men jeg er totalt umusikalsk - og har verken spilt instrumenter eller tatt i en taktstokk før. Jeg er glad for at «Bojarenes inntogsmarsj» er et kort musikkstykke, sier Dørum.

Applaus

- Den melodien kjenner jeg også som gammel lytter av «Ønskekonserten», altså var det kjent terreng. Og orkesteret kunne virkelig jobben sin, og hadde et entusiastisk publikum. Det er en duft av Trondheim over dette, og det er bra, gliser den tidligere Venstre-lederen.

Dørum dukket overraskende opp som dirigent i første nummer, til enorm applaus fra et sakkyndig konsertpublikum.

- Jeg hadde fått en introduksjon om de sosiale ritualene - som bukking - rundt dirigentrollen. Det var alt. Ellers har jeg jo sett dirigenter på TV, opplyser statsråden.

I går kom han virkelig i godt selskap i det utvidede kulturbegrepet. Tidligere gjestedirigenter i denne sammenheng er blant andre Nils Arne Eggen, Hjallis og Tore Strømøy.

- Kan rollen som statsråd sammenliknes med det å være dirigent?

- Nei, overhodet ikke, konstaterer Dørum.

Og det skal vi alle være glade for.

GJESTEDIRIGENT: Samferdselsminister Odd Einar Dørum levde seg inn i dirigentrollen under konserten med Trondheim symfoniorkester i går kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!