SKYTTERGRAVER: Artikkelforfatter mener ytre høyre og venstre driver med skyttergravsdebatter og ikke diskuterer det saken egentlig handler om. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SKYTTERGRAVER: Artikkelforfatter mener ytre høyre og venstre driver med skyttergravsdebatter og ikke diskuterer det saken egentlig handler om. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Skytingen på Blå:

Dørvaktene på Blå fortjener en klem

Skyting på et utested i Oslo. Dramatiske bilder og beretninger fra området. Da gjerningsmannen ble pågrepet startet debatten i sosiale medier.

Meninger

De første timene var det fest hos ytre høyre. Disse jævla innvandrerne gjør ikke annet enn å skyte hverandre, svenske tilstander, nå blir det snart borgerkrig osv. Da det ble klart at gjerningspersonen hadde ropt nazislagord, knivstukket en blitzer i 2013 og i tillegg ropte rasistiske ord og trusler til vitner, slo ytre venstre fast at dette var et nazistisk terrorangrep.

Flere omtaler det som nazi-terror, mens andre spekulerer i om han egentlig planla noe annet og mer alvorlig. (At gjerningspersonen har en lang historie med kriminalitet, rus og psykiatri forklarer alt ifølge høyresiden, og ingenting ifølge venstresiden). På sosiale medier virker det helt utenkelig at noen kan gjøre noe slik uten å enten være muslimsk terrorist eller nazi-terrorist.

Foto: Johannes Selvaag
Foto: Johannes Selvaag Vis mer

Det som (heldigvis) er svært uvanlig med Blå-situasjonen er bruken av våpen. Heldigvis er det ikke mange som går rundt med pistol og langt færre som er villig til å bruke det. Men dette betyr ikke at dørvakter ikke utsettes for vold og trusler. En dansk studie fra 2014 viser at 89 % av dørvaktene har blitt skjelt ut. 82 % truet verbalt. 40 % truet med våpen. 47 % har blitt angrepet. 66 % har opplevd at kolleger blir angrepet. For dette tjener vaktene 210 kroner i timen for arbeid om natten.

Vaktene på Blå gjorde jobben sin og kastet ut en person som ikke skulle være på utestedet. Derfor ble de skutt. Istedenfor å snakke om innvandring og ytre høyre eller venstre, burde vi heller snakke om den utrolig viktige, vanskelige og risikable jobben ordensvakter gjør. Det er ikke uvanlig at vakter utsettes for vold og trusler. Flere blir også oppsøkt privat og truet, eller angrepet etter stengetid.

BLÅ-SIKTEDE: Den siktede etter skytingen på utestedet Blå i Oslo natt til søndag skal være personen som blir slått med planke i denne videoen. En person fra Blitz-miljøet i Oslo og to andre menn ble knivskadet og sendt til sykehus etter et knivslagsmål utenfor og inne i Blitz-huset i Oslo den 6. september 2013. Video: Privat Vis mer

Bedre informasjonsdeling om risikopersoner mellom utesteder (som nå forhindres av personvernlover), mer politi slik at utestedene kan få raskere bistand, bedre arbeidsvilkår for vaktene, mer respekt for jobben vakter gjør og tryggere uteliv burde være det vi snakker om etter en hendelse som dette.

Istedenfor å kaste seg ned i etablerte skyttergraver og krangle om muslimer, nazister eller sosialister er den største trusselen, burde folk heller gi en klem eller takke vaktene for den viktige jobben de gjør neste gang de besøker et utested.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.