Dødsalvorlige barnebøker

Selvmord, drukning, foreldre som blir syke og dør.   Finnes det ingen grenser for hvor dystre dagens barnebøker kan bli?

TIL SØNNEN: Bjørg Thorhallsdottir klarte ikke å finne en barnebok som kunne forklare døden godt nok for sønnen hennes, etter at pappaen hans døde. Derfor tegnet og skrev hun sin egen. Illustrasjon fra boka.
TIL SØNNEN: Bjørg Thorhallsdottir klarte ikke å finne en barnebok som kunne forklare døden godt nok for sønnen hennes, etter at pappaen hans døde. Derfor tegnet og skrev hun sin egen. Illustrasjon fra boka. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Blant de mest populære barnebøkene i bokhandelen er det mye å gråte over. Søsken, foreldre og bestevenner må alle jevnlig bøte med livet i moderne barnefortellinger. Hvorfor er vi så glade i historier om død og fordervelse?

- Du kan si at det er dystre tema, men jeg mener at bøkene mine også handler om livet. Livet kan aldri forstås uten døden, sier Gaute Heivoll til Dagbladet.

Nylig kom han med sin andre bildebok i en serie på tre. Både «Båten mellom stjernene» og to år gamle «Himmelen bak huset» - illustrert av henholdsvis Line Halsnes og Øyvind Lauvdahl - har død og savn som sentrale tema. Begge har fått svært gode anmeldelser. Den første handler om lille Jon som har mistet moren sin. I den nye boka er Line alene i en robåt midt på natta når hun mister årene - men får uventet hjelp av sin døde bestefar.

- Det er ikke slik at jeg bevisst velger å ta opp et tema, men det er slike tema jeg hele tida sirkler rundt. Litt flåsete kan du si at død og kjærlighet er sentralt i hele mitt forfatterskap, sier Heivoll, som også har utgitt flere voksenbøker med forholdsvis tung tematikk - deriblant den kritikerroste «Før jeg brenner ned».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer