Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Døv komponist innrømmer storstilt musikkjuks

Kalles «Japans Beethoven».

INNRØMMER JUKS: Den japanske komponisten Mamuro Samuragoch innrømmer å ha leid en annen komponist til å skrive musikk i hans navn helt siden midten av 90-tallet. Foto: AFP / NTB Scanpix
INNRØMMER JUKS: Den japanske komponisten Mamuro Samuragoch innrømmer å ha leid en annen komponist til å skrive musikk i hans navn helt siden midten av 90-tallet. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den døve japanske komponisten Mamuro Samuragoch innrømmer å ha leid andre musikere til å komponere flere av hans mest kjente verker, skriver avisa The Guardian.

Samuragoch ble verdenskjent på 90-tallet da han komponerte musikken til flere videospill og symfonien «Hiroshima», til ære for alle som ble drept av atombomben som ble sluppet over byen i 1945.

Døv
Særlig mye oppmerksomhet fikk komponisten fordi han allerede som 35-åring ble helt døv, og han fikk raskt tilnavnet «Japans Beethoven».

Nå innrømmer han altså å ha betalt andre musikere for å komponere flere av hans nyere verker, og gjennom sin advokat har han beklaget dette.

- Samuragoch beklager dypt å ha forrådt sine fans og skuffet alle andre, heter det i uttalelsen ifølge The Guardian. 

20 år
Videre siterer pressemeldinga Samuragoch på at han har betalt en annen person for å skrive musikk i hans navn i nesten 20 år.

- Jeg begynte å betale andre for å komponere musikk rundt 1996 da jeg ble spurt om å lage filmmusikk for første gang. Jeg spurte om hjelp fordi øresykdommen min ble verre, siteres han på.

Konsekvensene av musikerens juks kan også nå en av Japans deltakere i OL i Sotsji.

Medaljekandidaten i kustløp, Daisuke Takahashi, skulle nemlig ha framført sin isdans til et musikkstykke angivelig komponert av Samuragoch, men som nå har vist seg å være komponert av noen andre.

DRATT MED: Japans medaljekandidat i kunstløp, Daisuke Takahashi, skal under Sotsji-OL gjennomføre sin isdans til et stykke som nå viser seg å være en svidel. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DRATT MED: Japans medaljekandidat i kunstløp, Daisuke Takahashi, skal under Sotsji-OL gjennomføre sin isdans til et stykke som nå viser seg å være en svidel. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart