Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Døv og blind

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANNEN: Å «ta feministene» er blitt en yndet sport for en del høyt utdanna menn fra middelklassen. Men Runar Døving går uvanlig langt når han nå maner til kjønnskrig ved å si at kvinnekampen har gått for langt og må erstattes av en mannskamp. Hans påstand om at alle kvinner har makt i hjemmet og at alle menn taper, er like fjern som påstanden «alle menn er svin». Døving trekker fram at menn oftere tar selvmord, at ni av ti som sitter i fengsel er menn og at gutter sliter på skolen - og så går han i den fella å skylle på feministene. Problemene han trekker fram handler om kjønn, men de handler også om klasse og hudfarge. Gutter fra arbeiderklassen er de som gjør det dårligst på skolen, og hvis du i tillegg har feil hudfarge så gjør du det enda dårligere. Mens menn fra middelklassen fortsatt blir kvotert foran sine søstre i styrerommene, i akademia og overalt ellers der det er makt. Man kan si mye om den feminstiske bevegelsen, men å opprettholde klasseskiller og kjempe for en forfordeling av hvithet har aldri vært vår kampsak, hvis noen lever i den villfarelsen.

TALLENE DØVING ramser opp har kompliserte årsaksforklaringer. Selvmord, kriminalitet, fravær av sosiale nettverk og en følelse av å være en dårligere omsorgsgiver enn mor har ingen enkel forklaring, men det vi vet er at mannsidealet ikke akkurat hjelper. Et menneske som har som ideal at han aldri snakker om følelser, som kun henter sin verdi fra hva han presterer i arbeidslivet, som er livredd for å bli kalt homo og som ikke har nære relasjoner til andre enn sin partner får naturlig nok trøbbel. Det er nettopp denne forhistoriske mannsrollen feministene alltid har utfordret. Det er blant annet derfor vi har kjempet for at mer av fødselspermisjonen skal gå til far, mot kontantstøtte og for full barnehagedekning. Døving tar til orde for at menn skal ta mer omsorgsansvar, noe en samlet feministisk bevegelse alltid har vært for. Men vi er mer radikale enn Døving, vi mener at menn også skal ta større del av ansvaret før et samlivsbrudd. Det er ikke feministene som kjemper for kjønnskonservative holdninger og politikk. Lovverket og holdninger som forfordeler mor i hjemmet, forfordeler også far i arbeidslivet, derfor må vi gjøre noe med begge deler hvis vi skal få til et kjønnsrettferdig samfunn.

DØVING SIER det er et retorisk mesterstykke at kvinner fortsatt klarer å fremstille seg selv som undertrykte. God dag mann økseskaft. Kvinner tjener 80 prosent av hva menn tjener og vold mot kvinner er et stort problem i alle kulturer. Hver tiende norske kvinne har blitt utsatt for et voldtektsforsøk eller en voldtekt. Dette er brutale tall, ikke femonistisk retorikk. Døving setter det døve øret til når det gjelder negativ statistikk om kvinner, skyter i blinde og treffer bare rampelyset.