Doves blir store

Manchester-bandet Doves er dømt til å bli et av Englands største band med sitt nye album, «The Last Broadcast». Det er høyst fortjent.

- Hvem trenger middels bra sanger? spurte Doves-gitarist Jez Williams da han sammen med sin trommespillende tvillingbror Andy og bassist/vokalist Jimi Goodwin gikk i studio for å spille inn oppfølgeren til det passe vellykkede debutalbumet «Lost Souls». Et drøyt år seinere har Doves laget et album med få, om noen, middelmådige sanger. Sangene kombinert med det rike og komplekst sammensatte lydbildet gjør «The Last Broadcast» til et av 2002s store album.

Lidenskapelig

Doves kombinerer søte, enkle popmelodier med kunstro-ckambisjoner. Radiohead, mens de ennå var opptatt av å skrive låter, er en naturlig referanse. Men Doves er så mye mer. De kombinerer pasjonert britisk soul med Manchester-sound anno 1989, nypsykedelia à la Spiritualized og The Edge-gitar. Evnen til å lage komplekse lydkollasjer henter de fra elektronisk musikk. De mange inspirasjonskildene dras inn i et enhetlig, men akk så mange-fasettert sound. Det er ei sånn plate du har lyst til å synke ned i, for bare å bli der.

Mye for mange

«The Last Broadcast» er en samling positive, livgivende sanger skrevet av miserable sjeler. Åpningslåtene «Words» og «There Goes the Fear» har skyhøy anthemfaktor. Det er låter som vil få Quart-publikummet til å bølge varmt og vakkert når Doves varmer opp for Travis 2. juli. «There Goes the Fear Again» åpner som ei lita semiakustisk vise, bygger seg opp til episke høyder og ender etter sju minutter som latinostemt festhymne. Et annet høydepunkt er «M62 Song», som tar King Crimsons «Moonchild» langt inn i Sigur Ros-land. Plata avslutter med «Caught By the River»; en oppløftende og meningsfull stadionrockhit fra et band som vil komme til å bety mye for mange.

QUART-KLARE: Jimi Goodwin (vokal/bass) og tvillingbrødrene Jez (gitar) og Andy Williams (trommer) utgjør Doves. Medlemmene i Manchester-bandet møttes på Wilmslow County High School for 15 år siden. Nå er de klare for stjernestatus, ifølge Dagbladets anmelder.