Du leser nå Dagbladet Pluss

«Dovre kan falle»

I opposisjon mot konvensjonelle og offisielle framstillinger av Norge i de siste 200 åra, har vi skrevet en annerledes norsk historiebok.

ANNEN HISTORIE: Oljen har ikke gjort Norge til et rikt, men til et snyltende land, skriver Kjartan Fløgstad, Espen Søbye, Harald Berntsen og Jon Langdal. De fire historikerne og forfatterne har gått sammen om å skrive boka "Dovre faller", en mer kritisk fortelling om Norges historie de siste 200 årene. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
ANNEN HISTORIE: Oljen har ikke gjort Norge til et rikt, men til et snyltende land, skriver Kjartan Fløgstad, Espen Søbye, Harald Berntsen og Jon Langdal. De fire historikerne og forfatterne har gått sammen om å skrive boka "Dovre faller", en mer kritisk fortelling om Norges historie de siste 200 årene. Foto: Eirik Helland Urke/DagbladetVis mer

Sett mot den skremmende og vedvarende høye arbeidsledigheten i den vestlige verden, er Norge med en registrert ledighet på vel tre prosent et unntak. Også når det gjelder statsfinansene skiller Norge seg fra de fleste andre land i verden.

Mens de fleste stater sliter med stor gjeld, og gjett hvordan de prøver å kvitte seg med den, velte byrdene over på vanlig folk, er den norske staten grunnrik. Pensjonsfond utland er alene ti ganger større enn den norske statsgjelden.

Norge blir, og antakelig med rette, år etter år kåret som verdens beste land å leve i. Levealder, år på skolebenken, leseferdigheter, likestilling og bruttonasjonalprodukt per innbygger er blant kriteriene som brukes. Dette er grove indikatorer, og forskjellene mellom de 10 til 15 øverste landene på lista er ikke store.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.