ANNEN HISTORIE: Oljen har ikke gjort Norge til et rikt, men til et snyltende land, skriver Kjartan Fløgstad, Espen Søbye, Harald Berntsen og Jon Langdal. De fire historikerne og forfatterne har gått sammen om å skrive boka "Dovre faller", en mer kritisk fortelling om Norges historie de siste 200 årene. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
ANNEN HISTORIE: Oljen har ikke gjort Norge til et rikt, men til et snyltende land, skriver Kjartan Fløgstad, Espen Søbye, Harald Berntsen og Jon Langdal. De fire historikerne og forfatterne har gått sammen om å skrive boka "Dovre faller", en mer kritisk fortelling om Norges historie de siste 200 årene. Foto: Eirik Helland Urke/DagbladetVis mer

«Dovre kan falle»

I opposisjon mot konvensjonelle og offisielle framstillinger av Norge i de siste 200 åra, har vi skrevet en annerledes norsk historiebok.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Sett mot den skremmende og vedvarende høye arbeidsledigheten i den vestlige verden, er Norge med en registrert ledighet på vel tre prosent et unntak. Også når det gjelder statsfinansene skiller Norge seg fra de fleste andre land i verden.

Mens de fleste stater sliter med stor gjeld, og gjett hvordan de prøver å kvitte seg med den, velte byrdene over på vanlig folk, er den norske staten grunnrik. Pensjonsfond utland er alene ti ganger større enn den norske statsgjelden.

Norge blir, og antakelig med rette, år etter år kåret som verdens beste land å leve i. Levealder, år på skolebenken, leseferdigheter, likestilling og bruttonasjonalprodukt per innbygger er blant kriteriene som brukes. Dette er grove indikatorer, og forskjellene mellom de 10 til 15 øverste landene på lista er ikke store.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn