Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Downs syndrom vs forsikringsbransjen

FORSIKRING: Finansnæringens Hovedorganisasjon må igjen forsvare hvorfor forsikringsbransjen ikke ser seg tjent med å inkludere barn med Downs syndrom i sin «kundeportefølje». Verken diagnose eller antatt risiko knyttet til et slikt barn passer inn i bransjens profil på «standardprodukter», hevdes det. Talsmann Stein Håkonsen har tidligere forklart bransjens syn ved å sammenligne det å tegne livsforsikring på Downsbarn med å få tegnet brannforsikring på huset - etter at det har begynt å brenne i kjelleren. En malende, men egentlig ganske sårende, metafor. Det var i NRKs «Redaksjon Én» forleden en mor fra Nordland kunne fortelle om hvordan de ble møtt av forsikringsselskapet Gjensidige da de ønsket å tegne en forsikring på sin sønn, som altså hadde Downs syndrom. Håkonsen forsvarte seg bl. a. ved å fortelle at de i hvert fall gir HIV- og AIDS-smittede forsikringer i Norge. Det er bra! Men barn med Downs syndrom vil de altså ikke vite av. De er ikke en gang interessert i å sjekke om de er friske. En diagnose har sykeliggjort en hel gruppe.

I DEBATTEN som fulgte ble det klart for meg at finansbransjens ståsted bygger på minst to gale premisser. Dagens regelverk er fundert på fortidens empiri og myter om Downs syndrom. Det vokser nå frem en ny generasjon unge med Downs som har blitt stimulert, inkludert og fulgt opp på alle måter i barnehage og skole. De vil ha helt andre forutsetninger for å bidra og delta i samfunns- og arbeidsliv enn det som var tilfelle tidligere. Når vårt øvrige samfunn har tatt denne utfordringen på alvor, blir det feil av forsikringsbransjen først å sykeliggjøre en stor gruppe psykisk utviklingshemmede, for så å bruke det som argument for å ekskludere dem fra sine ordninger. Det smaker av overgrep. Svært mange av disse ungdommene med DS, og deres foresatte, har store forventninger til at det fremtidige arbeidsliv vil bruke dem på en helt annen måte enn tidligere.

DETTE BRINGER meg til neste punkt. I programmet ble det stående uimotsagt at personer med Downs syndrom jo vil «bli uføretrygdet fra de er 18 år», hvilket også ble et alibi for å nekte dem forsikring. Jeg, som mange andre foreldre til barn med Downs syndrom, har nok betydelig større ambisjoner for min datter med Downs enn at hun skal bli uføretrygdet og avskrevet fra enhver samfunnsnyttig innsats fra fylte 18 år. Aller viktigst, hun har ambisjoner selv! Når samfunnet investerer så mye i hennes tidlige liv, må jo samfunnet også vite å høste av denne investeringen. Arbeidslivet har et langt stykke vei å gå når det gjelder å inkludere mennesker med Downs syndrom på en bedre måte enn det som gjøres i dag, men den utfordringen blir vi nødt til å ta tak i ganske raskt.Dette handler om enkeltmenneskets unike verdi og krav på likeverdig behandling i alle faser av livet. Det kan ikke være slik at en gruppe mennesker, på grunn av et skarve kromosomavvik, ikke kvalifiserer til en forsikring?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling