Downs syndrom vs forsikringsbransjen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORSIKRING: Finansnæringens Hovedorganisasjon må igjen forsvare hvorfor forsikringsbransjen ikke ser seg tjent med å inkludere barn med Downs syndrom i sin «kundeportefølje». Verken diagnose eller antatt risiko knyttet til et slikt barn passer inn i bransjens profil på «standardprodukter», hevdes det. Talsmann Stein Håkonsen har tidligere forklart bransjens syn ved å sammenligne det å tegne livsforsikring på Downsbarn med å få tegnet brannforsikring på huset - etter at det har begynt å brenne i kjelleren. En malende, men egentlig ganske sårende, metafor. Det var i NRKs «Redaksjon Én» forleden en mor fra Nordland kunne fortelle om hvordan de ble møtt av forsikringsselskapet Gjensidige da de ønsket å tegne en forsikring på sin sønn, som altså hadde Downs syndrom. Håkonsen forsvarte seg bl. a. ved å fortelle at de i hvert fall gir HIV- og AIDS-smittede forsikringer i Norge. Det er bra! Men barn med Downs syndrom vil de altså ikke vite av. De er ikke en gang interessert i å sjekke om de er friske. En diagnose har sykeliggjort en hel gruppe.

I DEBATTEN som fulgte ble det klart for meg at finansbransjens ståsted bygger på minst to gale premisser. Dagens regelverk er fundert på fortidens empiri og myter om Downs syndrom. Det vokser nå frem en ny generasjon unge med Downs som har blitt stimulert, inkludert og fulgt opp på alle måter i barnehage og skole. De vil ha helt andre forutsetninger for å bidra og delta i samfunns- og arbeidsliv enn det som var tilfelle tidligere. Når vårt øvrige samfunn har tatt denne utfordringen på alvor, blir det feil av forsikringsbransjen først å sykeliggjøre en stor gruppe psykisk utviklingshemmede, for så å bruke det som argument for å ekskludere dem fra sine ordninger. Det smaker av overgrep. Svært mange av disse ungdommene med DS, og deres foresatte, har store forventninger til at det fremtidige arbeidsliv vil bruke dem på en helt annen måte enn tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer