Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Downton Abbey» er tidenes britiske slektsdrama

Wandrups utvlagte: En serie om tap og framtidsfrykt.

SAMLET HERSKAP: Gjennom seks sesonger har et vekslende klientell befolket Downton Abbey, filmet på Highclere Castle i Newbury. Nå er eventyret over.
SAMLET HERSKAP: Gjennom seks sesonger har et vekslende klientell befolket Downton Abbey, filmet på Highclere Castle i Newbury. Nå er eventyret over. Vis mer

DVD/BLU-RAY: Ingen TV-serie har noensinne passet bedre til den søte juletid enn «Downton Abbey».

Den slutter ringen fra den første, store, britiske slektssagaen på TV: «Forsyte-sagaen», vist på NRK i 1967, den gangen alle som hadde fjernsyn, så samme program (fins også på DVD).

«Downton Abbey» er en strålende kulminasjon av denne tradisjonen. Selv har jeg brukt jula på de to siste sesongene, med julespesialer og det hele. Om Charles Dickens og Jane Austen hadde samarbeidet, kunne de knapt gjort det bedre.

Den aller siste, «The Finale», kommer på DVD 25. januar. Sjelden har vel en episode i den grad samler alle tråder, til publikums lettelse og tilfredsstillelse, som i denne mesterlige avrundingen.

Uansett hvor fjernt miljøet måtte virke, gir denne uhyre velspilte serien uttrykk for almene følelser; først og fremst en opplevelse av tap, frykt for framtida, dessuten den merkverdige symbiosen mellom herskap og tjenere, som var det norske navnet på «Upstairs Downstairs», denne avhengigheten som på sitt vis «opphever» de sosiale skillene.

Og for noen replikker. «Hva er det som gjør oss engelskmenn så spesielle?» lyder et spørsmål i siste episode.

«De sier det er historien vår,» sier grevinnen av Grantham i Maggie Smiths skikkelse. «Men personlig tror jeg det er på grunn av været.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media