VERDENSSTJERNER: «Downton Abbey»-skuespillerne er blitt superstjerner, og gjenkjennes verden rundt. Fra venstre Elizabeth McGovern som Lady Grantham, Hugh Bonneville som Lord Grantham, Dan Stevens som Matthew Crawley, Penelope Wilton som Isobel Crawley, Allen Leech som Tom Branson, Jim Carter som Mr. Carson og Phyllis Logan som Mrs. Hughes. Foto: AP Photo/PBS/Carnival Film & Television Limited/NTB Scanpix
VERDENSSTJERNER: «Downton Abbey»-skuespillerne er blitt superstjerner, og gjenkjennes verden rundt. Fra venstre Elizabeth McGovern som Lady Grantham, Hugh Bonneville som Lord Grantham, Dan Stevens som Matthew Crawley, Penelope Wilton som Isobel Crawley, Allen Leech som Tom Branson, Jim Carter som Mr. Carson og Phyllis Logan som Mrs. Hughes. Foto: AP Photo/PBS/Carnival Film & Television Limited/NTB ScanpixVis mer

«Downton Abbey»-stjerne omringet av asiatiske fans på sykkeltur i Kambodsja

Slik tilpasses suksesserien til alle verdenshjørner.

(Dagbladet): Når sesong tre av «Downton Abbey» starter i USA i morgen, så er forventningene blant det amerikanske publikummet skyhøye.

Til tross for sin britiske egenart, er tv-serien «Downton Abbey» nemlig blitt en enorm suksess i alle verdens hjørner - fra Sør Korea, via Russland og Midtøsten til USA.

Den kritikerroste og prisbelønnede serien følger den aristokratiske Crawley-familien og menneskene rundt dem på begynnelsen av 1900-tallet, og var blant de store Emmy-vinnerne i 2011, med fire priser.

NBC Universal estimerer at mer enn 120 millioner seere har sett serien, et nummer som er ventet å stige betraktelig når CCTV i Kina skal oversette serien til mandarin. Mange kinesere har allerede rukket å sette seg inn i «Downton»-universet.

- Jeg var i Shanghai nylig, og da kom folk bort til meg og så at det var deres favorittserie, sier ideskaper Fareth Neame til The New York Times.

Så ekstremt er det blitt, at da Jim Carter var på sykkeltur langs Mekong-elva i Kambodsja, og endte opp i de historiske templene Angkor Wat, så var det noen som ropte «Mr. Carson!» etter ham.

Det var asiatiske fans som da hadde gjenkjent Carter, som spiller butleren Mr. Carson. Asiatene omringet ham umiddelbart, skriver The New York Times.

Spesialtilpasset program Og akkurat det, er ingen tilfeldighet.

HERKSAPELIG: Til tross for sin britiske egenart, appellerer «Downton Abbey» til tv-seere verden over. Foto: ITV/NTB Scanpix  .
HERKSAPELIG: Til tross for sin britiske egenart, appellerer «Downton Abbey» til tv-seere verden over. Foto: ITV/NTB Scanpix . Vis mer

Til tross for at skaperne av serien aldri hadde sett for seg at «Downton Abbey» skulle få en så stor internasjonal suksess, har de likevel gjort sitt for å tilpasse serien et internasjonalt publikum:

• Produsentene selger en ferdig pakke til utenlandske kringkastere.

• Eventuell dubbing er gjort på forhånd av innleide skuespillere.

- Dialogen endres, for det kan nok hende at ikke alle spøker fungerer like godt på andre språk, sier serieskaper Julian Fellowes til New York Times.

• Serien klippes spesielt til det enkelte land, slik at det tilpasses sendeskjemaene i de ulike landene. For noen land endres faktisk episodene, slik at en sesong består av seks avsnitt, og ikke ni som i England.

- Denne metoden er litt rotete, men man må innse at dette er et kommersielt produkt, sier Gareth Neame, som først kom opp med ideen til serien, til avisa.

• I Hellas sensurerte den statlige kringkasteren til og med en scene der to mannlige karakterer kysset, noe som førte til kritikk.

DUBBES: Dialogen i serien dubbes til en rekke språk, deriblant italiensk. Her er Maggie Smith som engegrevinnen Violet og Shirley MacLaine som Martha Levinson. Foto: AP Photo/PBS/Carnival Film & Television Limited/NTB Scanpix
DUBBES: Dialogen i serien dubbes til en rekke språk, deriblant italiensk. Her er Maggie Smith som engegrevinnen Violet og Shirley MacLaine som Martha Levinson. Foto: AP Photo/PBS/Carnival Film & Television Limited/NTB Scanpix Vis mer

- Dette er selvfølgelig en åpenlys sak om sensurering - og en ekstrem handling av homofobi og diskriminering, sa landets opposisjonsparti Syriza i en pressemelding.

- Veldig britisk Selv om den sistnevnte modifiseringen ble møtt av kritikk, har de omfattende tilpassingene til sammen bidratt til at «Downton Abbey» er blitt en verdenssuksess, og skuespillerne er blitt internasjonale stjerner med all oppmerksomheten det innebærer.

Siden den britiske premieren i september 2010, har serien blitt sendt i over 200 land.

Ifølge den internasjonale tv-forskningsinstituttet Eurodata TV Worldwide, var «Downton Abbey» den mest sette serien i Danmark og blant de mest populære programmene i Nederland, Singapore, Brasil, Australia, Norge, Belgia, Israel og Island, opplyser New York Times.

- Selv om «Downton» er veldig britisk, med en spesiell livsstil fra en begrenset del av samfunnet, så tror jeg historien handler om følsomme situasjon som alle kan forstå, sier Fellowes.

FIRE EMMY-PRISER: Serien vant fire Emmy-priser i 2011. Her er Michelle Dockery (venstre), Joanne Froggatt (midten), Julian Fellowes (andre fra høyre) og Elizabeth McGovern (høyre). Foto: AP/Matt Sayles/NTB Scanpix
FIRE EMMY-PRISER: Serien vant fire Emmy-priser i 2011. Her er Michelle Dockery (venstre), Joanne Froggatt (midten), Julian Fellowes (andre fra høyre) og Elizabeth McGovern (høyre). Foto: AP/Matt Sayles/NTB Scanpix Vis mer