True crime:

«Dr. Death» skadet pasientene for livet

Nå kommer TV-serien om Texas-legen med tilnavnet «Dr. Death», som ble anklaget for å ha skadet over 30 pasienter og for to dødsfall.

DØDSLEGEN: Podcasten «Dr. Death» forteller den skremmende historien om Christopher Duntsch, Texas-legen som har blitt anklaget for å skadet over 30 pasienter på operasjonsbordet. Video: Wonder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Pasientene kom til ham for å få hjelp for ryggproblemene sine. Men i stedet endte mange av dem opp med å miste følelsen i armer og bein, og få sterke kroniske smerter.

To pasienter skal ha mistet livet etter tabbene Christopher Duntsch gjorde i operasjonssalen. I 2017 ble han dømt til livstid i fengsel.

ANKLAGET FOR SKADER OG DØDSFALL: Flere av pasientene til Christopher Duntsch endte opp med permanente lammelser, skader og smerter, og han ble også anklaget for å ha forårsaket to dødsfall. Han soner nå livstidsdom i fengsel. Foto: Dallas County Jail/AP/NTB scanpix
ANKLAGET FOR SKADER OG DØDSFALL: Flere av pasientene til Christopher Duntsch endte opp med permanente lammelser, skader og smerter, og han ble også anklaget for å ha forårsaket to dødsfall. Han soner nå livstidsdom i fengsel. Foto: Dallas County Jail/AP/NTB scanpix Vis mer

Historien om Duntsch ble først kjent for det brede publikum gjennom podcasten «Dr. Death». Nå skal det også bli en stjernespekket TV-serie, melder Deadline.

Jamie Dornan, kjent fra blant annet «Fifty Shades»-filmene, skal spille «dødslegen» selv, mens Christian Slater og Alec Baldwin også har viktige roller i serien, som to av legene som varslet om Duntsch i virkeligheten. Serien har ennå ikke begynt innspilling.

- Klar for å bli en morder

Utad framsto Duntsch som en vellykket kirurg. Men allerede før de alvorlige anklagene mot ham begynte å dukke opp, sendte han en epost til en kollega som seinere skulle få stor oppmerksomhet. Her innrømte han et ønske om å drepe:

- Jeg er klar for å forlate kjærligheten, godheten og tålmodigheten som jeg blander med alt mulig annet som jeg er, og bli en kaldblodig morder, skrev Duntsch.

For to av pasientene hans endte møtet med døden: I mars 2012 skulle Duntsch gjøre en rutineoperasjon på pasienten Kellie Martin. Han skulle fjerne noe av beinmassen fra ryggraden for å lette presset på noen av nervene i ryggen hennes. Men under operasjonen skar legen rett gjennom en av hovedpulsårene til Martin, og hun døde av blodtap.

Kort tid etter var Floella Brown på legens operasjonsbord for å få hjelp med smerter i nakke og skuldre. Under operasjonen kuttet Duntsch gjennom en blodåre og påførte henne et stort blodtap. Dette var trolig årsaken til at Brown etter operasjonen fikk et massivt hjerneslag, og familien hennes valgte å avslutte livsforlengende behandling noen dager seinere.

Reagerte under operasjon

Randall Kirby var en av legene som jobbet sammen med Duntsch på Baylor Regional Medical Center i Plano i Texas, og som nå skal portretteres i tv-serien. Han beskrev at Duntsch hadde konflikter med de andre legene, men det var først under en operasjon at han virkelig forsto at noe var galt.

En helt rutinemessig prosedyre endte galt da Duntsch brukte feil redskap under operasjonen, noe som kunne skade ryggsøylen. Kirby forteller at han forsøkte å ta over for Duntsch, men legen insisterte på at han visste hva han holdt på med.

Pasienten, Barry Morguloff, våknet opp med enorme smerter etter det som senere ble vist å være beinfragmenter som hadde løsnet etter operasjonen. Skadene kommer trolig til å føre til at han mister evnen til å gå på sikt.

Kirby ble også vitne til flere alarmerende hendelser ved sykehuset, og varslet også ledelsen der. Duntsch sluttet etter hvert på sykehuset, men han sluttet ikke med å operere.

Barndomsvenn ble lam

Den andre legen som reagerte, Robert Henderson, hadde allerede hørt om Duntsch før han ble bedt om å kontrollere en pasient av ham etter at Duntsch var blitt ansatt på samme sykehus som Henderson.

- Det hadde sirkulert et rykte om at han hadde operert en god venn av seg og gjort ham lam i hele kroppen, sier Henderson til People.

Dette var riktig: Jerry Summers var barndomsvennen til Duntsch, og hadde jobbet for ham som en slags altmuligmann i Texas. Han hadde skadet seg i en bilulykke, og slet med vondt i ryggen, noe vennen Duntsch mente han kunne operere.

Under rettssaken mot Duntsch forklarte Summers at han våknet etter operasjonen uten å kunne bevege verken armer eller bein. Under operasjonen hadde han mistet 10 ganger så mye blod som normalt.

- Jeg kan ikke huske at jeg følte noe smerte. Jeg bare kunne ikke bevege meg, sa Summers i retten ifølge Dallas Morning News.

Det var ikke mulig å rette opp skadene, og Summers har fremdeles bare bevegelighet i hodet.

Fant feil

Snart fikk Henderson se med egne øyne hva Duntschs operasjoner kunne føre til. Da han møtte en kvinnelig pasient noen dager etter operasjon, hadde hun problemer med å gå og hadde enorme smerter.

Hos pasienten fant han ut at en skrue som var satt inn under operasjonen var «alvorlig feilplassert». Han reagerte også på at Duntsch hadde planer om å operere kvinnen på nytt.

Henderson ba sykehuset om å suspendere Duntsch, noe som også skjedde. Etter det begynte legen å undersøke Duntschs bakgrunn på egen hånd. Han fant blant annet ut at Duntsch hadde blitt suspendert under utdannelsen for bruk av alkohol og narkotika. I retten kom det fram at han hadde fortsatt med misbruk av rusmidler.

Henderson endte opp med å finne en rekke pasienter som hadde fått skader, mens Duntsch hadde gått fra sykehus til sykehus uten at noen hadde varslet.

- Han var stormannsgal. Hver eneste pasient som jeg snakket med, fortalte med at en av de første tingene han fortalte dem da de møttes, var at han var den beste kirurgen i Dallas, sier Henderson til People.

- Gjorde alt galt

Til slutt endte anklagene mot Duntsch med å omfatte så mange som 30 pasienter. Han ble arrestert i Colorado i 2015, ett og et halvt år etter at han mistet legelisensen.

Da saken havnet i retten, var det én sak som endte med å felle ham: Skadene han påførte 74 år gamle Mary Efurd.

En lege som seinere forsøkte å reparere skadene, beskrev det som at Duntsch hadde gjort så og si alt galt under operasjonen, og Efurd endte med å miste følelsen i beina.

På grunn av alderen hennes var strafferammen for forbrytelsen fengsel på livstid.

Duntsch var også tiltalt for fem tilfeller av alvorlig kroppsskade. Retten hørte fra både pasienter og leger om flere operasjoner som hadde gått galt, blant annet operasjonene til Summers og Martin.

Legene som under rettssaken gikk gjennom hva som gikk feil under operasjonene, pekte på både store feil som ble gjort under operasjonene, og at Duntsch i flere tilfeller hadde gitt pasientene feil diagnose i utgangspunktet.

Lukrativ business

Duntsch vil ikke få mulighet for prøveløslatelse før i 2045, når han er 74 år gammel.

Legen ble også saksøkt av en rekke pasienter etter skandalen. Men mange av dem hadde problemer med å finne advokater som ville representere dem, etter at delstaten Texas hadde innført en erstatningsreform i 2003 som reduserte beløpet man kunne få utbetalt i erstatning.

Spørsmålet om hvordan dette kunne skje, har også blitt debattert etter at Duntsch ble dømt. Det henger i stor grad sammen med hvordan det amerikanske helsevesenet er bygd opp, mener mange. Nevrokirurgi er lukrativ business for sykehusene. Men når arbeidsplassene hans fant ut at Duntsch ikke dugde som kirurg, valgte de heller å la ham slutte av «egen vilje» enn å gi ham sparken, for å beskytte sitt eget rykte.

- Det virker som om dette er det vanlige: Å sparke problemet videre og beskytte seg selv først, for så å beskytte doktoren og gjøre det til noen andres problem, sier Kay Van Wey, advokaten til 14 av Duntschs tidligere pasienter, til ProPublica.

Minst to institusjoner der Duntsch var ansatt, har ikke rapportert hendelser som burde vært sendt til en database hos amerikanske helsemyndigheter som skal advare potensielle arbeidsgivere mot helsepersonell som Duntsch.

- Historikken min er utmerket

Baylor-sykehuset fikk også spørsmål i retten om hvordan Duntsch kunne få fortsette å operere, på tross av at han ble anklaget for å ha forårsaket skader på en rekke pasienter og et dødsfall mens han var der, ifølge Dallas Morning News.

Men da Duntsch sluttet ved sykehuset, fikk han likevel med seg et brev der det gikk fram at etterforskningen av bekymringsmeldingene hadde blitt avsluttet.

Attesten fra sykehuset gjorde at han ble ansatt ved to andre sykehus i Dallas.

Før han ble dømt, i 2014, gjorde Duntsch et større intervju med Dallas Morning News. Han hadde da flyttet til en annen delstat etter å ha mistet lisensen sin i Texas.

- Jeg er en kirurg med mye trening. Jeg gjør komplekse ryggoperasjoner. Historikken min er utmerket. Nittini prosent av alt som er blitt sagt om meg, er totalt feil.

Kilder: Flere artikler hos Dallas Morning News, ProPublica, D Magazine, People .

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer