«Dr. Død» på TV i kveld

I kveld viser TV2 barmhjertighetsdrap live. Vi får se om det er så grotesk som det høres ut.

Den amerikanske «Dr. Død», som dr. Jack Kevorkian kalles, har til nå hjulpet 120 mennesker til å dø i motellrom, i biler og andre «anonyme» steder i staten Michigan. Han rigget til et apparat som gjorde pasienten selv i stand til å foreta det avgjørende håndgrepet. I tilfellet Thomas Youk, en 52 år gammel, uhelbredelig syk mann fra Detroit, tok Kevorkian selv livet av sin pasient.

Han tok også opp det som skjedde på video, og med den gikk han til CBS, ett av de tre største amerikanske «nettverkene». Han ville intensivere debatten om aktiv dødshjelp og provosere myndighetene til å ta standpunkt til det han hadde gjort.

  • Nå har iallfall påtalemyndigheten tatt standpunkt ved å anklage Kevorkian for mord. Han har vært stilt for retten før, men er frikjent så langt.
  • Seerne raste, kirken raste, politikerne raste - vel, ikke alle. Meningene er like delte der som her. CBS holder fast ved at selskapet fortsatte en tradisjon med innspill i den offentlige debatt, men har fått mer kritikk enn noen gang i de tretti åra «60 Minutes» har gått.
  • Kritikerne hevder at CBS på denne måten har tatt det endelige skrittet over i «døden som underholdning». Hittil har vi tålt blodsprutende mord og all slags avskyelig vold. Dette er det endelige bevis for at et liv som ikke leves på TV er et liv ikke verdt å leve, og en død som ikke sendes live er ikke døden verdt, som en kritiker sarkastisk argumenterer med. Programmet på CBS kommer i et klima og en tid der sex, religion og livets og dødens mest intime stunder skjer i det offentlige rom. Medienes reaksjon har vært blandet: En lederartikkel i Boston Globe sier at programmet er en skam og en barbarisk handling, mens fjernsynskritikeren i New York Times sier at TV-journalistikkens misjon er å bringe nyhetene og tåle kritikken. Publish and be damned.
  • Jeg kommer tilbake til programmet i spalten«Sett & Hørt» i morgen.

Temaet nå er er ikke aktiv dødshjelp eller ikke. Det som diskuteres i USA, og fra i morgen kanskje også her i landet, er hvorvidt fjernsynet bør sende programmer som viser virkelig død, filmet idet døden inntreffer. For CBS tok Kevorkians video og viste deler av den i nyhetsmagasinet «60 Minutes».