Dr. Eide etter TV 2-fellelsen: - Jeg vil si det er en seier

TV 2 felt i PFU etter tidenes monsterklage.

(Dagbladet): I kveld ble det klart at Pressens faglige utvalg etter over ti timers behandling feller TV 2 for brudd på god presseskikk i sin store gravesak fra 2012 og 2013 om kritiske sider ved hjernekirurg Per Kristian Eides forskningsprosjekt ved Rikshospitalet.

Over 70 TV 2-saker, samt noen få publisert av NTB, Aftenposten og Bergens Tidende, var omfattet av den i utgangspunktet 1800 sider lange klagen, som på utvalgets oppfordring ble redigert ned noe.

- Utvalget har diskutert mye, og det er flere ting jeg setter spørsmålstegn ved. Det viktigste for meg er likevel at TV 2 blir felt. Jeg vil si at dette er en seier, sier hjernekirurg Per Kristian Eide til Dagbladet etter at PFUs hovedkonklusjoner er gjort kjent.

Ble overrumplet Eide nektet å kommentere saken da TV 2 ringte ham dagen før den første saken om ble sendt. Kanalen ble likevel felt for ikke å ha konfrontert kirurgen tydelig med alle konkrete beskyldninger.

Punkt 4.14 i vær varsom-plakaten slår fast at «de som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger».

- Jeg er ikke medievant og ble overrumplet av telefonen. De skulle satt seg ned med meg og gjennomgått hele saken. Da ville jeg selvfølgelig stilt opp. Men allerede fra første stund var tilliten brutt, sier Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier det er for tidlig å avgjøre om han vil saksøke medier, men vil ikke utelukke at saken kan få et rettslig etterspill.

- Det viktigste er at TV 2 nå retter opp den skaden de har forårsaket, sier kirurgen.

Får også skryt PFU felte også TV 2 for brudd på vær varsom-plakatens punkt 3.2, «vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte» og punkt 4.1, som innebærer å «legge vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon».

Nyhetssjef Niklas Lysvåg i TV 2 sier til Dagbladet at det «aldri er gøy å bli felt i PFU».

- Men slik vi leser dette, står selve journalistikken seg. De fakta vi har brakt til torgs, bestrides ikke, og vi får skryt for å ha gått inn i en kompleks problemstilling, sier Lysvåg.

Han viser til at kanalen allerede har jobbet mye med hvordan den døgnkoninuerlige Nyhetskanalen presenterer sine oppdateringer av løpende nyhetssaker, og hvordan de lar leserne slippe til med kommentarer på nett.

Lukkede dører - Når det gjelder tilsvarsretten mener vi at vi presenterte temaene for Eide i denne telefonsamtalen, og at vi fikk et klart inntrykk av at han ikke ville kommentere saken eller la seg intervjue. Han henviste oss til sykehuset, og de kontaktet vi, sier Lysvåg.

PFUs behandling gikk bak lukkede dører fordi klagen omfatter taushetsbelagte pasientopplysninger. Det er likevel på det rene at to av medlemmene - begge redaktører - tok dissens på fellingen etter punktene 4.14 og 4.1 i vær varsom-plakaten.

Klagen, som utarbeidet av forlegger og forfatter Anders Cappelen på Eides vegne, fikk oppmerksomhet blant annet for hvordan den omtaler TV 2-journalistene som har jobbet med saken.

Glad for grundig klage Dagbladet har avdekket at i den opprinnelige versjonen av klagen ble journalistenes alder, familiesituasjon, utseende og klesdrakt omtalt. Dette har Cappelen forklart med korte tidsfrister, og presisertat det ble redigert bort i den endelige versjonen.

- Har klagens voldsomme omfang og karakteristikkene av journalistene vært formålstjenlig for saken?

- Jeg er glad for at Anders Cappelen tok tak i denne saken - uten ham kunne den passert som et skip i natten. Ratislav Kunda leverte en klage på to-tre sider til PFU, og han ble ikke hørt, sier Eide med referanse til kirurgen ved Nordlandssykehuset som i fjor vant mot Avisa Nordland i Høyesterett i en ærekrenkelsessak.

- Derfor er jeg glad Cappelen gjorde en så grundig jobb. Så kan man selvfølgelig diskutere både lengden og formen klagen fikk, sier Eide.


FORNØYDE: Anders Cappelen (med kamera) og Per Kristian Eide var fornøyde med PFUs fellelse av TV 2 i kveld. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORNØYDE: Anders Cappelen (med kamera) og Per Kristian Eide var fornøyde med PFUs fellelse av TV 2 i kveld. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer