Dr. Evil

Med nattoget fra Bergen kom det en psykolog med skummel musikk.

PÅ NATTBORDET HANS står en kassettspiller. Ved siden av den ligger en sjakkbok. Han pleier å løse én sjakkoppgave hver kveld. Så begynner han på én til. Da sovner han. Kassettspilleren har et annet poeng, et minst minst like viktig et: Hver gang Petter Alexander Olsen (32) - han som eier sjakkboka og kassettspilleren - kommer på en idé, trykker han ned «rec.», og klimprer og synger ideen inn på en kassett.

SÅNN HAR PETTER ALEXANDER, eller Evil Tordivel som han kaller seg nå, holdt på i 16 år. Skuffene hans er fylt opp med hundrevis av kassetter med tusenvis av hjemmelagde låter. Først nå er 13 av dem plukket ut, pyntet på og spilt inn på plate. Den kom ut denne uka. Og Evil Tordivel kom til Oslo på sin første promoturné. Med nattoget. Når FREDAG møter Evil Tordivel, ligger det fremdeles tåke over sporene på Oslo S, det er er tidlig, det er tid for kaffe. Mens Olsen prøver å snakke om seg selv.

- Jeg er jo vant til å høre på mens andre snakker. Dette er rart, sier Olsen.

Han er nemlig egentlig psykolog. Først og fremst. Ferdig utdannet i vår.

- Jeg er mer opptatt av å jobbe som psykolog enn å være artist, sier han.

- Hvordan vet du det? Du har jo akkurat begynt med begge deler.

- Hm. Ok, jeg vet det jo egentlig ikke. Men jeg liker så godt å være psykolog.

DET ER DET HAN ser ut som også, en ærlig psykolog med trygt skjegg og mye snus under leppa. Smårutete, lys polo-skjorte. En del snus nedover tenna også, forresten.

- Image betyr null og niks, sier Olsen og forteller at han aldri har kledd seg «i henhold til musikken».

- Jeg var metal-freak på videregående, sier Olsen. - Men jeg gikk i dressjakke da også.

Eirik Bøe i Kings of Convenience har fortalt at Olsen ser litt ut som en høyremann. Men det er jo helt uvesentlig. Det viktige er at denne Eirik var en av de første som fikk høre musikken til Olsen. De studerte sammen, og han fikk en kassett. Fabelaktig, syntes Eirik og hørte på kassetten nesten femti ganger før han ga den videre til Mikal Telle.

Så ble det EP.

Og så skrev det britiske musikkmagasinet NME at han var noe å se opp for.

- Åssen i helvete har de hørt om meg? tenkte jeg. Men det var artig og kjekt, sier Olsen.

ALT DETTE ER TO år siden. Nå er albumet «A fine young man» ute på Éllet Records, rock- og poplabelen til Tellé. Olsen har laget alt selv. Tekster, musikk og cover.

- Det er du som er den fine unge mannen?

- Det var meg i gamle dager. Det er en bitter låt. Jeg er ikke bitter nå lenger, sier Olsen.

Ikke er han så redd for å spille lenger heller. Han har fortalt om angsten den første gangen han spilte konsert. Om hvordan han lette og lette for å finne et sted å ha øynene, men uansett hvor han så: Noen stirret tilbake.

- Blikkontakt er drivende angstframframkallende. Det vet vi fra psykologien. Men det går bedre nå. Man må jo bare gjøre det man er redd for. Det vet vi også fra psykologien.

Derfor har Evil Tordivel spilt i Bergen og Stavanger denne uka. På mandag spiller han i Oslo. Live har han med seg fire andre fra pop- og black metal-miljøet i Bergen.

- Det må gå bra for at vi skal spille så mye mer. Vi er voksne folk. Vi er for gamle til å spille for øl og ligge på madrasser.

- Du har ikke lyst til å oppleve litt sånt?

- Nei.

- HAR DU TENKT mye på hva slags psykologisk virkning musikken din har på folk?

- Ja, det har jeg.

- Ja, og så?

- Det er jo ikke noe problem å manipulere folk, sier herr Tordivel og gnir seg i skjegget. Er stille en stund.

- Jeg har ikke tenkt å gjøre det, altså.

Evil Tordivel spiller på Gloria Flames i Oslo mandag 27. oktober.

TIL OSLO: Denne uka kom debutalbumet til Evil Tordivel, som egentlig heter Petter Alexander Olsen. Ifølge direktøren for plateselskapet hans, Mikal Telle, er musikken en blanding av Pixies og Residents. Selv hører Tordivel mest på etiopisk jazzsoul fra 1970-tallet med arabisk-mystiske klarinettsoloer. Mandag spiller han på Gloria Flames i Oslo.