Dr. Strangelove er tilbake

Midt på åtti-tallet kjørte Arild Frøyseth i stykker den siste kopien av Stanley Kubricks «Dr.Strangelove» her i Norge. Nå gjør han det godt igjen.

Fredag relanseres Stanley Kubricks klassiske komedie «Dr. Strangelove». Det er filmbyrået Fidalgo som har skaffet seg rettighetene til filmen med Peter Sellers i flere roller.

- Å relansere «Dr. Strangelove» er en privat ide som bunner i vår forkjærlighet for filmen, sier Arild Frøyseth i Fidalgo til Dagbladet.no.

- Dessuten føler jeg litt ansvar etter å ha kjørt i stykker den siste og utslitte kopien på en filmklubb midt på åtti-tallet.

Sellers i storform

«Dr. Strangelove» er et av høydepunktene i Peter Sellers karriere. I tre forskjellige roller, Løytnant Mandrake, president Muffley og eksilnazisten Dr. Strangelove, kan vi se Sellers i storform. Handlingen utspiller seg rundt general Jack D. Ripper og hans forsøk på å atombombe russerne fordi de «forurenser våre edle kroppsvesker». Filmen er regissert av Stanley Kubrick, mannen bak filmer som «Ondskapens hotell» og «A Clockwork Orange».

Over hele landet

Arild Frøyseth har jobbet i seks-sju år med å få rettighetene til «Dr. Strangelove». I fjor var avtalen nærmest i boks, men så døde regissør Stanley Kubrick.

- Da Kubrick døde stoppet alle forhandlinger. Som plaster på såret fikk vi rettighetene til Terence Malicks «Badlands. Men vi er glade for at vi nå endelig kan vise «Dr. Strangelove». Vi føler oss litt moralsk ansvarlig for å få denne klassikeren på kinoene, sier Frøyseth.

Dr. Strangelove har i første omgang premiere i Oslo, Bergen og Trondheim. Senere vil Kubricks klassiker gå runden på norske kinoer, lover Frøyseth.

KRIG: General Ripper (Sterlin Hayden) og Mandrake (Peter Sellers)