Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dra tel hælvete!

Friheten til å kvitte seg med folk er i banken.

FRIHET: Friheten til å kvitte seg med folk er i banken, skriver Oda Rygh. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FRIHET: Friheten til å kvitte seg med folk er i banken, skriver Oda Rygh. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Meninger

Jeg kom nylig over et fantastisk begrep: «Fuck off fund».

Fuck off-fondet er de tre månedene med lønn alle de kjedelige økonomene på TV og i avisene ber deg spare opp «i tilfelle større utgifter eller uforutsette hendelser». Et lekk tak eller ny tørketrommel eller noe. Det er så snusfornuftig at man kan få mark av mindre.

Men det lekke taket har man gjerne forsikring på og det skader jo ikke livet å henge opp klærne i en to-tre måneder mens man sparer opp nok til de billigere hvitevarene.

Nei. De pengene er noe annet. De pengene er frihet. Eller for å være helt nøyaktig: De pengene er friheten til å be folk dra til hælvete. - Ja, du hørte riktig. Piss off.

Et eksempel: Som student hadde jeg et stygt samlivsbrudd med en mindre enn ideell kjæreste (han la ned portforbud klokka ni om kvelden og skrek mye og kastet ting).

Alternativene var få men det får være grenser for hva man skal finne seg i, og i realiteten var jeg hjemløs i noen uker i et fremmed land. Å ringe pappa etter penger er selvfølgelig uaktuelt. Heldigvis hadde jeg god venn med sofa og ekstra nøkler. Det jeg ikke hadde var et dra til hælvete-fond.

Dra til hælvete-fondet lar deg komme unna en jobb med mobbende sjef, bekymringsfulle forhold HMS-messig eller uorden i lønnsutbetalinger.

Dra til hælvete-fondet betyr at du har råd til depositum på ny leilighet om det viser seg at utleier har en tendens til å stikke innom for å komme med mer og mer upassende forslag om hvordan leia kan betales, eller at hybelen er ulovlig og har mugg på badet.

Finansiell kontroll er dessverre vanlig i partnervoldssaker. Når den utsatte partneren ikke har egne penger i eget navn med eget kort kan hun eller han ikke stikke av. Det er litt vanskelig å be noen dra til hælvete når de har alle pengene. Råd til folk som prøver komme unna inkluderer ofte «sett til side penger om du kan», av gode grunner.

Da kan du nemlig be dem dra til hælvete. Jeg drar. Sees aldri. Fuck off.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media