Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «The Goop Lab» på Netflix

Dra til hælvete, Gwyneth

Alle fordommer bekreftes i «The Goop Lab».

FØRSTE GLIMT: Her er første glimt av Gwyneth Paltrows omstridte Netflix-serie «The Goop Lab». Video: Netflix Vis mer

OBS: INNEHOLDER SPOILERE OG SPOR AV VAGINADUFTLYS

TV: Gwyneth Paltrows Netflix-serie om sin smått alternative helse- og livsstilsmerkevare Goop, har blitt dømt nord og ned allerede i forhåndsomtalen. Å komme med helsetips til kvinner som å dampe kjønnsorganet sitt, eller selge lys med duft av Hollywood-stjernens egen vagina, har gjerne den effekten.

«The Goop Lab»

1 1 6

Dokuserie

Alle episoder ute nå.
Beskrivelse:

«Dokumentar»-serie i 6 deler om Gwyneth Paltrows alternative livsstilsfirma, av, for og med Gwyneth Paltrow.

Kanal:

Netflix

«Verdiløst på alle måter.»
Se alle anmeldelser

Mange vil derfor kanskje forvente at jeg, som mannlig, pedantisk tv-anmelder med en viss forkjærlighet for både vitenskapelig og journalistisk etterrettelighet, kommer til å slakte denne serien nå.

I så fall kan jeg fortelle dere at dere har helt rett.

At de seks halvtimes episodene defineres som dokumentar, må tolkes i ordets alder videste betydning. Her finnes ikke en tøddel av journalistisk integritet, et gram av vitenskapelig nysgjerrighet, en knivsodd selvrefleksjon, eller et eneste kritisk spørsmål. Når Gwyneth holder hoff er alt amazing, alt er wow, alt er fascinating, og ingenting er sagt med en overbevisning som når helt opp til øynene.

Uhellig treenighet

Det skal sies at vi ikke snakker om et moralsk forkastelig verk av sjamanske proporsjoner her, vi får tross alt ingen lovnader om kurer mot kreft, eller skyldpåføring av de rammede.

Her er riktignok en uhellig treenhighet av spekulativ pseudovitenskap, ulne kommersielle motiver og narsissisme i fri dressur, men «The Goop Labs» alle største synd er hvor dundrende kjedelig den er.

Du skal være ganske glad i Gwyneth, eller ha fokus som en fakir, for ikke å kjenne rastløse rykninger i retning mobilen når du ser på dette.

Det kjennes i blant som å havne i setet mellom to pratesjuke amerikanere på vei over atlanteren. Alt her er så øyegnissende amerikansk, friksjonsfritt og overfladisk at selv når de involverte snakker om alvorlige ting som dødsfall i familien, virker det uoppriktig.

Det hele er pakket inn i en pregløst hipp startup-estetikk – som får alt til å se ut som en Apple-reklame, og formidlet via de ansatte på Goop – som alle har sånne generiske fotoarkiv-utseender og identiske, losangelinske knirkestemmer som går opp som et spørsmål på slutten av hver setning, liksom?

De gir serien en gjennomgående lav temperatur. Som om den er klimakontrollert av en permanent, californisk aircondition.

OVERFLADISK: Gwyneth Paltrow og hennes «goopere». Her med Elise Loehnen. Foto: Netflix
OVERFLADISK: Gwyneth Paltrow og hennes «goopere». Her med Elise Loehnen. Foto: Netflix Vis mer

Onani-kollokvie

I den grad det er et programpremiss her, skal gooperne (som de oppkastfremkallende kaller seg selv) teste ut ulike metoder for eksperimentell selvhjelp.

Direkte oversatt betyr det tre timer med selvgratulerende floskler en middelmådig inspirational quote på din tantes Facebook-vegg verdig, mens samtlige involverte sitter og klapper hverandre på skuldrene og jazzer hverandre opp i hvor amazing alt er.

Overgangen til den faktiske onani-kollokviegruppen i episode tre fremstår fullstendig sømløs, for å si det sånn.

Det starter egentlig tålelig stuerent, sannsynligvis en overlagt strategi for å få sånne som meg til å tenke «hm, dette her var da langt mer sobert enn alle skal ha det til?».

Litt som scientologer som prøver å virke sløye og normale før de lokker deg inn i fella og forteller deg at årsaken til alle dine sorger er usynlige, tusenårgamle romvesener som kan fjernes med MasterCard og AmEx.

Fleinstopp

Første episode er viet en runde med terapeutisk fleinsopp på Jamaica, som sikkert kan være nyttig for de involverte, men er omtrent like døllt som å se på andre folk røyke seg fjerne.

«Skyene er rare!»

«Jeg ler og gråter om hverandre!»

«Jeg trodde jeg var inni et tre, men så var jeg inni et organ!»

«Er ikke himmelen sprø?»

Det er i det minste ikke like ille som å høre Gwyneth fortelle om da hun tok MDMA med mannen sin. For å sitere meg selv da jeg ropte til tv-skjermen: Dra til hælvete, Gwyneth.

Andre episode handler om en unik pusteteknikk som visstnok skal redusere stress og gjøre deg både kulderesistent og til herre over ditt eget immunforsvar. Fair enough, jeg får gå ut fra at å se folk isbade i 2 grader pluss er mer ekstremt for målgruppen enn for oss på nordligere breddegrader.

GJENGEN ALLIANSE: Gooperne. Foto: Netflix
GJENGEN ALLIANSE: Gooperne. Foto: Netflix Vis mer

Utforbakke

Tredje episode tar for seg vulva-bevissthet og orgasmekurs, og selv om kroppspositivitet er et prisverdig tiltak, kan det vel muligens hevdes at oppfordringer som «bli kjent med kjønnsorganet ditt!» fremstår som en smule lavterskel-selvhjelp i 2020. Men hva vet jeg, kanskje de ikke har Juntafil i junaiten.

Men så går det raskt utforbakke.

Fjerde episode handler om veien til god helse, som eksplisitt oversettes til å handle om å utvide ungdommen, og overvinne alderdommen som om den var en sykdom.

I det ene øyeblikket vil man altså seksuell skam til (under)livs, i det neste er kroppslig aldring noe som skal bekjempes med alle alternative remedier i batikknettet.

Det klinger uendelig falskt å høre stive, anspente Hollywood-tryner fortelle oss om veien til et sunnere liv, og goopernes (ugh) egne «usminkede» bilder fremstår like utstudert naturlige som en influencers #bakfasaden-instagramposter.

Hvor perverst, dekadent og løsrevet fra all normalitet hele prosjektet til Paltrow er, blir også tydelig når hun går for å få en såkalt vampire facial, en ansiktsbehandling bestående av hennes eget, nytrukne blod. Alle fordommer om livsfjern Hollywood-adel blir bekreftet.

JENTAN PÅ TUR: Gooperne søker utover - og innover. Foto: Netflix
JENTAN PÅ TUR: Gooperne søker utover - og innover. Foto: Netflix Vis mer

Chakra-mumbojumbo

I femte episode har vi ugjenkallelig tatt steget over i kokoland. Den handler om å komme i kontakt med din indre kosmiske energi, ellerno, og er klassisk chakra-mumbojumbo i pseudovitenskapelig drakt.

Behandleren som utfører dette påberoper seg nemlig at han «ikke behandler sykdommer, jeg bare endrer kroppens vibrasjonsfrekvens, så endrer det hvordan celler vokser på nytt.» Åja, da så.

Behandlingen går ut på at han beveger hendene mens han knipser en drøy halvmeter over ryggen på folk, så de kveiler seg og begynner å danse en slags horisontal ballett, mens de grynter i orgasmiske støt.

Det vitenskapelige belegget her har naturligvis noe med kvantefysikk å gjøre, fordi fordi. Han har til og med tatt med seg en lege for å gi seg et skinn av legitimitet, som fungerer sånn tålelig greit i nesten tre hele sekunder, helt til legen åpner kjeften og forteller at han studerer «energimedisin».

En slags nøkternhet til programmet blir også forsøksvis gitt av gooperen (urk) Brian: «I think everyone in Goop knows me to be a bit of a skeptic. The scientist in me wants to question everything.» Hva forskeren i ham eventuelt hadde planer om å stille spørsmål ved, får vi aldri vite, for dokumentaren (igjen, i ordets videste forstand) følger det aldri opp.

Jepp, denne serien er så matlei og selvtilfreds at den ikke føler behov for å forløse sine egne setups, engang, den bare viser oss Brian tøye ut litt på slutten av episoden, både han og hans indre forsker tydeligvis toppfornøyd med behandlingen.

«The scientist in me like wants to do some research, ask some questions, come up with like a hypothesis,» sier han.

«But I think that the fact that I was able to relax and quiet my mind, was therapeutic for me in that sense?» Enig. Som i all redelig journalistikk og forskning, er det tanken som teller.

I kontakt med åndene

Sjette episode bringer oss i kontakt med åndeverdenen, intet mindre. Her skal man finne sin egen intuisjon ved hjelp av et medium. Men ikke et sånt spekulativt medium, må vite, men et som faktisk har ekte klarsyn.

Dette vet vi fordi Gwyneth og alle de andre er enige i at hun har det, for i «The Goop Lab» er alle hverandres sannhetsvitner. «Jeg hadde ikke trodd på det selv, hadde det ikke vært for at jeg hadde disse evnene,» sier mediet i en plettfri sirkelargumentasjon. Ja vel, vi får nesten bare ta hennes ord på det.

Mot slutten av episoden aner man kanskje et tilløp til kritisk fremstilling, der mediet er totalt ute av stand til å lese en av gooperne (fysj), og slenger ut gale påstander fra det hinsidige i fleng.

Skal alt vise seg å være en bløff? Men tror du ikke hun bare hadde fått inn signalene fra de avdøde slektningene til prod.assen bak kamera i stedet?

Joda. Klipp til: grining, og alle påstandene var visst riktige, likevel. «Oh, stooooop,» sier mediet og kaster på armen i påtatt ydmyk overraskelse.

Ja, stopp. Vær så snill.

Ingen kalkun

Nå høres det kanskje ut som om denne serien er totalt verdiløs på alle plan, men ikke la deg lure til å tro at dette er underholdende nok til å kvalifisere som ekte kalkun av den grunn.

Det er i det hele tatt vanskelig å forstå hvorfor i alle dager denne serien er laget, annet som en gedigen reklame for seg selv, for Goops patenterte livsstil, for behandlerne med uklare økonomiske bindinger til Goop, og for det gwynethsentriske vedensbilde som sådan.

Ikke én gang løftes blikket utenfor gooperne (blæh) selv.

De gidder ikke engang late som om dette er noe mer enn selvrealisering for de involverte. Det legges ikke opp til noen form for anvendelig forbrukerveiledning, eller noe som seerne kan ta med seg inn i sin egen hverdag.

Selv om man skulle komme i skade for å tro på dem, er samtlige suspekte behandlinger forbeholdt en privilegert elite med for mye fritid og penger, og for lite bakkekontakt.

Bak skinnet av hjelp til selvhjelp er og blir dette kun et drepende kjedelig innblikk i en verden de færreste av oss vil få ta del i (heldigvis), skjenket oss i Gwyneths endeløse storsinn.

Det mest vitenskapelige Goop-labben klarer å fremstille, er et monstrøst, menneskelig tusenbein, der pisspreik og rævslikking sirkulerer i et lukket økosystem.

Det er jo på sett og vis noe imponerende i dét, da.