- Dra til helvete

Peter Handke i sin takketale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble Ibsenprisen delt ut til den østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke (71). En halvtime før prisen skulle deles ut hadde flere titalls mennesker samlet seg for å vise sin motstand utenfor Nationaltheatret.

Handke er kjent for å ha holdt tale i begravelsen til Slobodan Milosevic. Kritikerne mener at hans tekster om Balkan-krigen er en støtte til serberne, og tildelingen har vakt stor motstand.

- Dra til helvete Da Handke rolig kom gående mot Nationaltheatret, gikk folkemassen mot ham, de buet høylytt og ropte taktfast «fascist» til forfatteren.

Handke stoppet opp og ble stående og se på massen, før han sa noe på ord det var vanskelig å forstå, men som provoserte talsperson for Bosnia og Hercegovina forbundet i Norge, Edin Kadribegovic.

- Jeg ville se dem i øynene, sier forfatteren om hvorfor han stoppet opp da han ga et kort intervju inne i teatrets foaje.

Ibsenprisen er på 2,5 millioner kroner, og er verdens største teaterpris. Den er opprettet av den norske stat, og vinneren velges av en internasjonal jury. Det er Per Boye Hansen som er juryleder, og han roste Handke for hans litteratur på scenen i Nationaltheatret.

Handke skulle i utgangspunktet ikke holde noen tale før i morgen, men ombestemte seg rett før han skulle overrekkes prisen.

Han brukte tid på sitt politiske syn om Balkan-konflikten, men åpnet talen med å unnskylde seg med at han er dårlig i engelsk. Han brukte også noen ord i takketalen på et annet språk enn engelsk, og på grunn av romklangen i teatret var det vanskelig å forstå alt forfatteren sa.

Ifølge NRK, som har fått tekstet deler av talen i Søndagsrevyen, sa forfatteren følgende, etter han at han hadde sagt noen ord på et annet språk:

- På serbokroatisk betyr det «måtte musen knulle deg. Dra til helvete, der du allerede er». Skam over alle dere som misbruker demokratiet og gir plass til uvitenhet, hat, falskhet, løgn og hysteri i de såkalte mediene. I demokratiets falske navn, sier Handke ifølge NRK.

To ganger Til tross for at det var vanskelig å forstå hele sammenhengen i Handkes tale sa han «dra til helvete» høyt og tydelig to ganger i løpet av talen, som strakk seg over flere minutter.

- De tror de vet hvem som er de gode og de onde, og med det transformerer man verden til å bli verre. /.../ Ingen diskusjon er mulig med deg, men det er ikke din feil. Det er ikke din feil. Du er helt uskyldig. Om du dreper plassen, er du drapsmannen. Men du er uskyldig, ingen skam på deg, sier Handke, før han sier de ordene på et annet språk, som avsluttes med «dra til helvete».

Dagbladet har vært i kontakt med Nationaltheatrets pressekontakt, som ikke kan bistå med utskrift av Handkes tale, da den var håndskrevet.

William Nygaard, styreleder i Norsk PEN og tidligere forlagssjef i Aschehoug, sa før helga at han mener valget av prisvinner beror på et samlet dårlig skjønn, og kan karakteriseres som en skandale. Det er professor i statsvitenskap og menneskerettighetseksper, Bernt Hagtvet, enig i.

- Ibsengrisen Demonstrantene utenfor teatret buet og viste tommelen ned til forfatteren da han kom gående for å motta prisen. Stemningen ble amper, og plakater med påskrift som «Ibsengrisen 2014: Peter Handke» og «Gi prisen tilbake» ble holdt opp mot forfatteren.

- Det er viktig å si fra om at vi ikke aksepterer at det blir gitt en pris til en person som åpent har støttet ultranasjonalister i både Bosnia og Serbia. Det er veldig mange som har tatt avstand fra Handke på grunn av hans uttalelser og hans politiske syn. Det jeg syns er veldig rart i dag er at det er ingen norske politikere som har sagt noen ting om dette, sier talsperson for Bosnia og Hercegovina forbundet i Norge, Edin Kadribegovic, til Dagbladet.

Han er svært glad for at mange valgte å møte opp til demonstrasjonen søndag ettermiddag.

- Det er veldig beklagelig at ingen har sagt noe, spesielt fordi den norske stat står bak denne prisen. Juryen har ikke uttalt seg på et halv år. De har skrevet pent om Handke og ikke tatt avstand fra hans politiske syn, men sagt at de kjenner til det, men at det ikke diskvalifiserer ham fra å motta prisen. Det mener jeg er skandaløst, sier Kadribegovic og forsetter:

- Det er veldig feigt at juryen stiller til debatt. Jeg tror at protestene hadde vært så høylytte om juryen hadde gjort rede for hva de syns og hvorfor de har valgt å gi prisen til Handke. Norge har gjort så mye forskningsarbeid i verden, og jeg syns dette er ødeleggende for det gode arbeidet Norge har gjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer