Drag på hester og kvinner

Klart for damenes aften: To timer og 45 minutter Robert Redford (61), med drag på kvinner og hester. Robert stirrer på dem, og de tar poenget. Han har laget en vakker film - en ukebladnovelle i storformat.

Redford har regissert tidligere med stort hell. Dette er første gang han regisserer seg selv, og det har vært mye oppstuss omkring et på alle måter stort anlagt prosjekt. Ikke minst fordi det er basert på Nicholas Evans\' bestselger av en kritikerslakt, innkjøpt til Hollywood for mange dollar.

Nå er Redford en proff filmmaker, som har gjort sine egne vrier på historien. Antakelig var det lurt av ham. Sant å si er det en tynn suppe, men en pen en.

Hingst og kvinne

En hestehvisker er altså en person som forstår hester bedre enn hopen og kommuniserer med dem via ånd og sjel, ser det ut til. Robert alias Tom Booker, rancheier i Montana, besitter evnene. Når han en dag blir oppringt av kontrollfreak og redaktør Annie (Kristin Scott Thomas) fra New York med bønn om hjelp, sier han nei.

Hennes datter Grace (Scarlett Johansson) er stygt skadd etter en ulykke med hesten sin, dyret er både såret og sjokkskadd, og Annie tar ikke «nei» for et svar. Hun tar datter og hest med til Montana - starten på en lang helbredelsesprosess for dyr og barn.

For Annie, også. Ekteskapet er ikke lykkelig, enda mannen er Robert alias Sam Neill. Hestehviskerens faste blikk virker like sterkt på Annie som på hingsten.

Romanse i regi

Det er mager kost i nær tre timer, særlig siden de hete følelsene mellom hviskeren og redaktøren aldri får skikkelig liv på lerretet.

De to gjennomfører en sann stilstudie av en regissert romanse. Derimot har Redford fått til noen bevegende scener mellom seg selv og hesten og med den unge jenta. Han holder dessuten en nydelig tone i fortellingen sin. Den står i stil med den fantastiske naturen han må ha et sterkt forhold til.

Ikke desto mindre burde Robert ha kostet på seg flere omganger med saksen.
«Hestehviskeren» rir liksom inn i solnedgangen i det uendelige, før samtlige omsider tar kvelden. Med en klar hjemmeseier til hingsten Pilgrim.