Drage med skarpe klør

Energisk og spennende thriller fra bistandsmiljø.

Aschehoug BOK: En straffedømt økonom, en bejublet bistandshelt, en sudansk kvinne med en hemmelighet, en krigsforbryter med falsk identitet og et par datakyndige tenåringer gjør alle sitt til at «Dragen» blir nok en vellykket spenningsroman fra Tom Kristensens hånd.

Store penger

Store og til dels uoversiktlige pengesummer svirrer rundt i det norske bistandssystemet, og der det finnes mange penger finnes det også mennesker som er villige til å utnytte mulighetene – av forskjellige årsaker. Etter at fredsavtalen i Sudan ble undertegnet i 2005, har den norske regjeringen gitt flere milliarder kroner i bistandsmidler til landet.

Hemmelighet

Det er neppe noen grunn til å tvile på at det meste av pengene har blitt brukt til det de var ment til, men det er heller ikke usannsynlig at mer eller mindre ubetydelige summer har lekket ut. Og det er noe av utgangspunktet for handlingen i «Dragen».

Joachim Jacklin slipper ut etter å ha sonet fire år for økonomiske forbrytelser (detaljene omkring dem avsløres i små drypp i løpet av bokas handling), og han har brukt tiden til å legge framtidsplaner. Men det er flere som har ventet på at Joachim skal slippe ut, og han er knapt utenfor murene før han både blir kontaktet av en journalist og overvåkes av politi og av en privat etterforsker. En av Joachims første oppgaver er å gjenopprette kontakten med sønnen Henrik, som nå er blitt 11 år, men hans ekskone stiller seg i veien for den gjenforeningen.

Går i skjul

Omtrent samtidig kommer den sudanske kvinnen Dalila Taha til Oslo. Med seg har hun en hemmelighet som kan ryste både bistands- og utenriksministeren. Hun har i mange år jobbet for Arve Magne Fehren, den høyt profilerte lederen for organisasjonen World Aid for the People of Sudan, og en mann som har stor makt og et enormt kontaktnett. Dalila Taha går i skjul på et hotell, og kontakter en advokat som skal hjelpe henne videre.

«Dragen» er en veldig energisk bok, bygd opp av korte kapitler som driver handlingen framover. Kristensen skifter mellom et stort persongalleri, selv om Joachim Jacklin utvilsom er hovedpersonen, blir vi også kjent med Dalila, bistandsminister Christer Holtedahl, en privatdetektiv, et par advokater og, ikke minst, 15-åringen Martin, som gjør et for ham utrolig funn utenfor blokka der han bor.

Selv om «Dragen» dreier seg om temaer som langt fra er enkle, skriver Tom Kristensen ukomplisert og overbevisende.

Menneskelig

Hans agenda er å lage en spenningsroman, og det målet oppfyller han til de grader.

Dessuten går han ikke i den fellen at handlingen får for store og omfattende proporsjoner, han drar den hele tida ned på et menneskelig plan og unngår eksessene som ofte svekker troverdighetsgehalten i thrillere av denne sorten – og det uten at spenningsnivået senkes en millimeter.