Dragekamp

Lurer du på hva kiting er? Arnulf Refsnes har laget film og forteller om en av verdens mest voksende ekstremsporter.

Noen kjenner kanskje igjen navnet fra modelloppslag eller fra værmeldingen til TvNorge, men Arnulf Refsnes er også en veteran innen kiting. I kveld kan du se hans dokumentar om ekstremsporten som vokser fortest i verden.

-Hva er egentlig kiting?

- Vi deler opp sporten i kite-boarding og i kite-skiing, som foregår på snowboard eller ski. Samlebetegnelsen er kiting, forklarer Arnulf Refsnes.

Kiting forgår altså både sommer og vinter, på vannbrett, snowboard eller ski, hengende etter en drage som kan gi en fart opptil 100 kilometer i timen.

Dragedokumentar

Dokumentarfilmen «Hver mann sin drage» viser forberedelsene til fjorårets NM i vann-kiting.

- Filmen begynner med en innledning om sporten. Så følger vi tre personer i seks uker før NM, to veteraner og en jente som er nybegynner, forteller Refsnes, som er initiativtager og produsent av filmen.

I Norge er det bortimot 1500 som bedriver sporten og Refsnes er en av veteranene. Han ble i fjor NM-mester i vintergrenen av sporten, kite-skiing, og ble beste nordmann med fjerdeplass i årets europamesterskap.

- Hvordan vinner man et NM i vann-kiting?

- I et mesterskap foregår konkurransen på et avgrenset område på havet, mens dommerne sitter på stranda. Flere deltagere går ut samtidig, og så gjelder det å imponere dommerne på ti minutter. Det går mest i hopp.

Ny sport

Først de siste årene har kite-sporten begynt bre om seg, og folk har hørt om den uten at de nødvendigvis vet hva det er. Først i fjor ble det organisert en verdenscup.

- Kiting på vann startet for ti år siden, men dragen var et problem. For fire-fem år siden kom det en ny drage som går opp igjen hvis den havner i vannet. Det har betydd mye, sier Refsnes.

- Hvordan begynte du selv med sporten?

- Jeg skulle skrive diplomoppgave i marinteknikk på NTH for seks år siden, og ville gjøre en praktisk oppgave om en seilbåt som trekkes av en drage. Og da måtte jeg jo lære å fly drage. Etterhvert fant vi ut at vi kunne stå på vannski og ski etter dragen.

Dokumentarfilmen «Hver mann sin drage» vises på TvNorge fredag 31. mai klokka 20.00. Du kan lese mer om sporten på www.kite.no.

<B>ARNULF OG DRAGEN:</B> Arnulf Cruiser i Apelviken i Sverige.
FLYR HØYT:</B> Torstein Greni gjør seg klar for kite NM på Brusand.