Dragseth, Terje

- Hvordan ble du forfatter?

- Forfatter blir man ved å lese og skrive. Og ved å lese og skrive gjenkjenner man en lidenskap for ordet og hva ordet betyr og hva det bringer av lykke og ulykke for menneskers ve og vel. Humanismen er sentral i mitt forfatterskap. Og den uopphørlige kritikk av makt og maktens representanter.

I begynnelsen var ORDET.

Poesi er lyd og musikk og etter meningen kommer poesien (P.Valery).

Utallige opplesninger og performance.

- Hva er din beste leseropplevelse?

- Snorres kongesagaer var en av de første største. Kjell Hallbings Morgen Kane-serie. «EPP» av Axel Jensen. «Kongebøkene» av Georg Johannessen, Paal-Helge Haugen, Eldrid Lunden, Ellen Einan, Gunnar Ekeløf, Inger Christensen, Fernando Pessoa, Cesar Vallejo, Marquez, Vidar Sandbeck, med mange flere.

- Hvordan liker du å jobbe?

- Jeg kan jobbe overalt og hvorsomhelst og nesten nårsomhelst. Arbeidsøkter kan være på fem minutter til fem timer. Man jobber på flere plan og kontinuerlig. Andre kunstarter bidrar til input og som kritisk leverandør overfor eget forfatterskap. Kunst er kommunikasjon. Alt er språk.

- Hvordan har du utviklet deg siden debuten?

- En premiss for mitt forfatterskap er bevegelsen. Det innebærer uforutsigelighet - som i neste omgang praktiseres ved at hver ny bok skal ha en ny utfordring, både for forfatter og leser. Er forfatterskapet ikke under utvikling og progressjon, dør det. Man må alltid kunne overraske seg selv, og bli ført på avveier, gi muligheter for språklig eksperimentering. Jeg er så langt ganske tilfreds med ovennevnte ambisjon. Hver bok har vært en uventet handling.

(Dagbladet.no 23. november 2005)