Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drakk 14 halvlitere før arbeidsdagen var omme

Så begynte Ingvar Ambjørnsen på vinen og tjallen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den høyt skattede og prisbelønte forfatteren slo gjennom for alvor med «Hvite Niggere» i 1981, og produserte kritikerroste og bestselgende bøker på løpende bånd de neste ti åra.

Fra og med 1987 kom det også årlige bøker i den enormt populære ungdomsserien om Pelle og Proffen.

- Det kom veldig lett. Den gangen skrev jeg en voksenbok og en Pelle og Proffen-bok i året, jeg hadde et et enormt tempo, og et enormt alkoholkonsum med en blås på toppen. Jeg kan nesten ikke forstå det selv, men jeg jobba døgnet rundt, omtrent. Det var det jeg holdt på med - og jeg drakk hele tida, sier Ambjørnsen i bokpodkasten Bokpod, som kommer med sitt fjerde avsnitt i dag.

Både Dag Solstad, Roy Jacobsen og Vigdis Hjorth er tidligere intervjuet i Bokpoden.

Fylte kjøleskapet Han forteller at han hadde som rutine å alltid fylle kjøleskapet med øl før han la seg om kvelden. Det tok 22 halvlitersbokser. Så begynte han å drikke og røyke med en gang han sto opp, før han en gang hadde fått i seg mat.

- Og så var det bare bang, rett på skrivemaskinen, og så holdt jeg på hele dagen. Når du drikker sånn blir du ikke full før langt utpå kvelden, fordi du tåler enorme mengder. Jeg kunne drikke 12 eller 14 halvlitere før jeg begynte med vin eller whiskey, og røyke tjaller, forteller Ambjørnsen i podkasten, som er tatt opp hjemme hos ham selv i Hamburg, byen han har bodd i siden 1985.

- Da var var økta over, og da starta planleggingen av neste dag. Jeg må ha hatt jernhelse. Men som en lege sa: Det hadde vært noe annet hvis jeg hadde drukket sprit, sier Ambjørnsen.

Ville ikke annet Han sier han ikke husker noe som helst fra åttitallet, annet enn sin årvisse rytme der han reiste hjem til Norge to ganger i året for å lansere en ny bok - annenhver gang voksenbok og Pelle og Proffen. I alt ble det ti romaner om de to Oslo-gutta, tre av dem ble også populære filmer. For Ambjørnsen var det en velsignet tid.

- Jeg var i dobbelt forstand i rus hele tiåret, jeg gjorde det eneste jeg hadde lyst til, både dag og natt. Det var ikke noe mer jeg ville, sier han.

DRAKK OG SKREV:  I mange år holdt Ingvar Ambjørnsen et
skyhøyt tempo som manusforfatter. Samtidig gikk det med enorme mengder alkohol. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRAKK OG SKREV: I mange år holdt Ingvar Ambjørnsen et skyhøyt tempo som manusforfatter. Samtidig gikk det med enorme mengder alkohol. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Fortsatt er Ingvar Ambjørnsen en produktiv forfatter, selv om det går noe lenger tid mellom hver bok.

Lungesykdommen kols fikk ham til slutt til å stumpe røyken, noe han omtaler som «provoserende lett», han har sluttet helt å ruse seg på narkotika, og drikker ikke før arbeidsdagen er over.

Savner ikke barn - Det var fint å se at det ikke hadde noe å si for skrivinga. Men det er deilig å vite at det står to-tre vinflasker her, som jeg kan drikke etterpå. Belønningssystemet sitter i hjernen din som hos ei rotte, sier han i bokpodkasten.

Forfatteren har vært gift i 30 år med sin tyske oversetter, Gabriele Haefs, men har aldri fått barn. Det har han aldri angret på.

- For meg var det ikke noe offer å ikke stifte familie, tvert imot har det vært en forutsetning for at jeg skulle kunne leve slik jeg ville. Jeg hadde heller aldri trodd at jeg skulle treffe noen av det annet kjønn som var like stor nerd som meg selv. Livet som forfatter ble ikke slik jeg hadde tenkt meg - det ble bedre enn jeg hadde sett for meg i mine villeste fantasier. Og de kan være ganske ville, sier han til Bokpod.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!