- Drakk fordi han var usikker

Alkoholen gjorde Kåre Valebrokk til en svakere leder.

UREDD: Biograf Frank Rossavik skriver mye om alkohol, men understreker at det ikke svekker bildet av Kåre Valebrokk som en mektig, uredd og oppfinnsom mediemann, en spennende journalist og en karismantisk leder som fikk påfallende mange journalister til å yte sitt beste. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UREDD: Biograf Frank Rossavik skriver mye om alkohol, men understreker at det ikke svekker bildet av Kåre Valebrokk som en mektig, uredd og oppfinnsom mediemann, en spennende journalist og en karismantisk leder som fikk påfallende mange journalister til å yte sitt beste. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Ingen dyrket myten om Kåre Valebrokk som en drikkfeldig redaktør som røykte og drakk med begge hendene, som han selv. I mange intervjuer fikk man inntrykk av at redaktøren med den skarpe tungen, tilbrakte mer tid over konjakkglasset på Theatercaféen enn i redaksjonen.

Den legendariske redaktør Valebrokks mest kjente sitat er at journalister bør lukte øl etter lunsj.

Kåre Valebrokk døde i februar i år, 72 år gammel, med en imponerende og enestående karriere bak seg.

 I «En god story — en biografi om Kåre Valebrokk» legger biograf Frank Rossavik mye vekt på Valebrokks alkoholforbruk som han mener preget redaktørens lederstil og beslutninger — eller mangel på beslutninger.

- Det var både snakk om en drikkekultur i Dagens Næringsliv og et drikkepress, sier Frank Rossavik.

Alkoholinntaket kunne føre til at Valebrokk fra det ene øyeblikket til det neste, glemte hva som var sagt. Det kunne føre til at han tok veldig raske beslutninger på tynt grunnlag, ifølge Rossavik.

Alkoholpåvirket I den nye biografen beskriver Rossavik flere episoder der alkohol spiller en rolle fordi sjefen rett og slett var alkoholpåvirket på jobb.

- Det gikk sammen med andre svakheter ved ham, altså konfliktvegring, manglende evne til å ta beslutninger, manglende tro på bruk av papir som del av ledelsen, for å lage dagsorden og trekke konklusjoner og slikt. Det var beslutninger som aldri ble tatt eller ble tatt veldig fort og intuitivt, uten grundig utredning. Og når man har denne typen svakheter som leder — eller den måten å lede på — så er det klart at hvis man samtidig har et litt høyt alkoholforbruk, så forsterket dette hverandre, sier Frank Rossavik til Dagbladet.

- Hvorfor drakk Valebrokk så pass mye?

- Jeg tror at det hadde noe å gjøre med at han var usikker som leder. Han var snill og usikker og jeg tror at han følte en indre uro som alkoholen hjelp ham med. Og at han rett og slett likte det. Det er jo gjerne en viktig grunn til at man drikker.

Rossavik vil ikke kalle redaktøren for alkoholiker i ordets vanlige forstand.

TOPPLEDER:  Han gikk av som redaktør i Dagens Næringsliv 1999 og satt som ansvarlig redaktør og administrerende direktør i TV  2 til 2007. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TOPPLEDER: Han gikk av som redaktør i Dagens Næringsliv 1999 og satt som ansvarlig redaktør og administrerende direktør i TV 2 til 2007. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det var mer psykiske behov.

I boka kommer det fram at Valebrokk som oftest er blitt framstilt som en tøffing med sterke meninger og skarpe kommentarer, var både snill, omsorgsfull og bløthjertet i møte med folk. 

Stemplet som alkoholiker Rossavik understreker at alkoholaspektene ikke svekker bildet av Valebrokk som en mektig, uredd og oppfinnsom mediemann, en nyskapende journalist og en karismatisk leder som fikk journalistene til å yte sitt aller beste.

- Som ny toppsjef i TV 2 ble alkoholen et tema og en kritikk mot Valebrokk, på hvilken måte?

- Han hadde ryktet som en som var litt for glad i det våte, det ryktet hadde han jo bygd opp selv i portrettintervjuer hvor han stadig vekk koketterte med hvor mye han drakk — og dette ble jo notert i TV 2.

Stemningen var annerledes i TV 2 — og ikke alle ønsket Valebrokk som sjef. TV 2-styreleder Jan Erik Knarbakk hadde måttet kjempe gjennom ansettelsen. A-pressens konsernsjef Alf Hildrum var skeptisk til den liberale pressemannen og hadde argumentert for Finn H. Andreassen.

- I Dagens Næringsliv hadde han jo vokst opp sammen med medarbeiderne sine, han var del av et miljø som han hadde bygd opp. I TV 2 kom han inn som et fremmedelement og i en situasjon hvor Finn. H. Andreassen og folkene rundt ham regnet med at Andreassen skulle overta. Og da ble alkoholen brukt i maktkampen for å få Valebrokk ut. Det sier også Finn H. Andreassen helt åpent i boka, at han så på Kåre som en alkoholiker og brukte det aktivt overfor kollegaer.

Dragkamp og drammer  Andreassen hadde vært Arne A. Jensens høyre hånd og var regnet som en sterk kandidat til topplederjobben. I boka beskriver Frank Rossavik hvordan forholdet disse to ble et mareritt — for begge to.

På det første TV 2-lederseminaret i London la Valebrokk fram sine tanker om større satsing på nyheter og fikk mye motstand. .

Dessuten mente flere at sjefen drakk mer enn han burde på seminaret, skriver Rossavik. Ulike versjoner ble fortalt. Ifølge Rune Indrøy, tidligere informasjonssjef i TV 2, ble «episoden brukt mot ham internt i lange tider etterpå, på urimelige måter»

En intern dragkamp om «nyhetstimen», altså en sterkere satsing på nyheter, ble heftig. Likeså krangelen om hvorvidt Per Ståle Lønnings ekstremt folkelige program «Sentrum» skulle fjernes fra plakaten og hvem som skulle ta over etter Lønning. Det ble Pål T. Jørgensen, slik Valebrokk ønsket.

Styret tok kontakt  Det store oppgjøret kom som kjent etter møtet på Solstrand Fjordhotell som resulterte i at Andreassen måtte gå. Det er kjent at Valebrokk i ukene før, var i krise som TV 2-sjef.

I den nye biografen «En god story» av Frank Rossavik går det fram at styreleder Jan Erik Knarbakk tok kontakt med Valebrokk og tilbød styrets hjelp om lag to uker før Solstrand-møtet.

GLAD GUTT: Valebrokk dyrket selv myten om seg selv som en veldig glad gutt. Her fra avskjedsmarkering for den avgåtte TV 2-sjefen på Theatercaféen. F.v.: Valebrokk, programlederne Thomas Numme og Harald Rønneberg, Davy Wathne og klubbleder Jarle Mindor Marøy. .             
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
GLAD GUTT: Valebrokk dyrket selv myten om seg selv som en veldig glad gutt. Her fra avskjedsmarkering for den avgåtte TV 2-sjefen på Theatercaféen. F.v.: Valebrokk, programlederne Thomas Numme og Harald Rønneberg, Davy Wathne og klubbleder Jarle Mindor Marøy. . Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

-  Var det nær at det glapp for Valebrokk, at han kunne ha mistet toppjobben i TV 2?

-  Ja, jeg tror det godt kunne ha skjedd. Det var denne fasen i 1999 og 2000 før Solstrand og litt etter Solstrand. I denne fasen var Valebrokk på felgen og han kunne ha måttet gå av, på et eller annet tidspunkt. Styret grep inn to uker før Solstrand og spurte om han trengte hjelp til problemene. Kåre sa nei, men det betyr jo at styret var informert om at han hadde store problemer i TV 2, sier Rossavik.

Ifølge Rossaviks biografi var det vanskelig for Valebrokk å ta de vanskelige beslutningene.

-  Han var usikker på hva som egentlig hadde skjedd på Solstrand og hvordan han skulle forholde seg til det. Jeg vet ikke nøyaktig hvordan det skjedde, men både Kjell Aamot og Rune Indrøy og Kjell Øvre Helland var inne i bildet og måtte overtale han til å ta fighten, sier Rossavik.

Frank Rossavik har vært pressesekretær i SV, informasjonssjef i Europabevegelsen fra -92 til -95. Han er journalist og kommentator i Bergens Tidende og ga i 2007 ut biografien om arbeiderpartipolitikeren og kringkastingssjefen Einar Førde. I 2011 utgav han en bok om SVs historie fra 1961 til 2011, «Fra Kings Bay til Kongens bord».

ERFAREN BIOGRAF: OSLO  
Frank Rossavik presenterte i dag biografien han har skrevet om Kåre Valebrokk. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ERFAREN BIOGRAF: OSLO Frank Rossavik presenterte i dag biografien han har skrevet om Kåre Valebrokk. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer