- Drakk mye Svartadaudir

Black metal-bandet Solefald svarte leserne.

(Dagbladet.no): Duoen Solefald startet opp for ti år siden, med en klar ambisjon om å dytte black metal-scenens sjangergrenser.

Nå slipper de ny plate - med hjelp fra norsk tekstforfatterfond, islandsk brennevin og Aggi Frost.

Fredag stiller bandet på nettmøte.

Konseptskive

- Vi startet opp med ønsket om å rive ned sjangervegger, men nå ville vi også ta ett skritt tilbake. Det var på tide å gi en hyllest til den scenen vi kommer fra, forteller Lazare, egentlig Lars Nedland, til Dagbladet.no.

Den nye skiva «Red For Fire. An Icelandic Odyssey Part 1» er et konseptalbum spilt inn - delvis under påvirkning av islandsk brennevin - i en liten hytte utenfor Reikjavik.

- Plata er en konseptplate, med handling satt i Reikjavik i Vikingetiden. Vi trengte litt ekstern hjelp for å fullende visjonen, og kontaktet derfor Aggi Frost for å få med hennes fantastiske vokal. Heldigvis takket hun ja, forteller han.

Frost synger leadvokal på tre av låtene, men er med på hele skiva.

Fikk drapstrusler

Solefalds sjangerkrig har gledet mange, men har også potensial til å forarge. På ett tidspunkt mottok Lazare og Cornelius Jakhelln til og med drapstrusler.

- He he, det var en litt forvirra amerikaner som sendte noen e-post etter den første skiva. Han likte ikke at vi brøyt med det som fantes av regler i svartmetallen.

Spør du ham selv, vil Nedland bare si at han spiller metall. Men Solefald har et ambisjonsnivå som strekker seg lenger enn hos de fleste andre - noe som også har ført til aksept fra kunstverdenen.

Coveret til «The Linear Scaffold» var for eksempel prydet av Odd Nerdrums maleri «Solen vender tilbake», etter at Nerdrum selv ga duoen tillatelse til å bruke det.

Cornelius Jakhelln har også flere diktsamlinger bak seg, og den nye skiva ble spilt inn med støtte fra norsk tekstforfatterfond.

Hva kan duoen si om konseptet bak den nye skiva, og hvordan historien utvikler seg? Forventer de et definitivt gjennombrudd med denne skiva? Og hva tror de om black metal-scenens vei videre?

SEND INN SPØRSMÅL: Plateaktuelle Solefald svarer leserne.