Drakoniske dommer

Ingress

Meninger

I skyggen av krigen mot IS i Irak og konflikten i Ukraina pågår det daglige sammenstøt mellom israelsk politi og palestinske demonstranter i Jerusalem. Urolighetene øker i omfang, og israelerne benytter sjansen til å stramme grepet om palestinerne ytterligere. I oktober ble det vedtatt at ingen palestinere under 50 år av «sikkerhetshensyn» skulle få be i Al-Aqsa-moskeen, på stedet araberne kaller Haram al-Sharif og israelerne Tempelhøyden. Dette økte palestinernes raseri, ikke minst fordi dette er muslimens tredje helligste sted.

For ei uke siden trappet israelerne konflikten ytterligere opp ved å vedta en lov som sier at maksimumsstraffen for palestinsk steinkasting heretter vil bli tjue år. Intensjonen behøver ikke engang være ment å skade noen alvorlig. For å kaste stein mot mennesker i en bil, er maksimumsstraffen ti år.

Samtidig som palestinerne i Jerusalem nå ved minst tre anledninger har kjørt biler mot folk som blant annet venter på bussen, har den israelske regjeringen bestemt at ingen palestinske fanger som er dømt for drap under særdeles skjerpede omstendigheter, skal kunne frigis i forbindelse med framtidige fangeløslatelser. Dette har tidligere skjedd under fredsforhandlinger. Palestinske ledere har sagt at de ikke vil forhandle mer hvis denne praksisen blir satt ut i livet, men det er tomme trusler. De to partene har ikke forhandlet siden den amerikanske utenriksministeren John Kerrys fredsinitiativ brøt sammen i april.

I og med at demokratene i USA tapte mellomvalget forrige tirsdag og republikanerne nå kontrollerer Kongressen, vil Obama være svært svekket, spesielt på hjemmebane. Noen eksperter har antydet at han kanskje vil satse mer på Midtøsten-forhandlingene, men det er slett ikke sikkert. Obama må ta hensyn til den neste demokratiske presidentkandidaten og til kandidatene til kongressvalgene og kan derfor - på grunn av de jødiske velgerne i USA - ikke legge seg særlig ut med israelerne i denne omgang heller.

Sverige har anerkjent Palestina som stat. Norske myndigheter sier de vil vente til det skjer noe mer i fredsforhandlingene. Slik saken står i dag, bør kanskje Norge følge Sveriges eksempel i stedet for å vente på det nesten umulige.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.