LEDER

Drakoniske dommer

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I skyggen av krigen mot IS i Irak og konflikten i Ukraina pågår det daglige sammenstøt mellom israelsk politi og palestinske demonstranter i Jerusalem. Urolighetene øker i omfang, og israelerne benytter sjansen til å stramme grepet om palestinerne ytterligere. I oktober ble det vedtatt at ingen palestinere under 50 år av «sikkerhetshensyn» skulle få be i Al-Aqsa-moskeen, på stedet araberne kaller Haram al-Sharif og israelerne Tempelhøyden. Dette økte palestinernes raseri, ikke minst fordi dette er muslimens tredje helligste sted.

For ei uke siden trappet israelerne konflikten ytterligere opp ved å vedta en lov som sier at maksimumsstraffen for palestinsk steinkasting heretter vil bli tjue år. Intensjonen behøver ikke engang være ment å skade noen alvorlig. For å kaste stein mot mennesker i en bil, er maksimumsstraffen ti år.

Samtidig som palestinerne i Jerusalem nå ved minst tre anledninger har kjørt biler mot folk som blant annet venter på bussen, har den israelske regjeringen bestemt at ingen palestinske fanger som er dømt for drap under særdeles skjerpede omstendigheter, skal kunne frigis i forbindelse med framtidige fangeløslatelser. Dette har tidligere skjedd under fredsforhandlinger. Palestinske ledere har sagt at de ikke vil forhandle mer hvis denne praksisen blir satt ut i livet, men det er tomme trusler. De to partene har ikke forhandlet siden den amerikanske utenriksministeren John Kerrys fredsinitiativ brøt sammen i april.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer