Drama bak månen

«Apollo 13» er et must for romfartsentusiaster, Mmen resten av oss får en amerikansk-moralsk oppløftende stund med smil.gjennom-tårene.

Det sier mer om filmmakerne enn om de tre astronautene og deres nærmeste som måtte gjennomgå helvete som inntraff da en rutinesjekk førte til at en av oksygentankene om bord romfarkosten Apollo 13 eksploderte, drøye to døgn etter oppskyting 13 april 1970.

På sekunder ble det som skulle være den tredje bemannede måneferden på under et år, forvandlet til en redningsaksjon: I fellesskap måtte romfarerne og NASA-hovedkvarterets teknikere lage seg kompliserte prosedyrer for en snuoperasjon tilbake til jorda samtidig som teknologien om bord gradvis brøyt sammen.

Rom Howard har laget en film full av teknisk begeistring - og av imponerende spesialeffekter, som det var grunn til å vente. No edrama som lar en ane menneskelige eller politiske understrømmer er vanskelig få øye på. Astronautene blir i filmen tre kjernekarer som blir utsatt for et slemt uhell - that\'s it.

nede på jorda går deres hustruer og venter tappert på far. Og det som burde vært medrivende drama og action blir, i alle fall for undertegnede, merkelig uengasjerende.

Tom Hanks, Bill Paxton og Kevin Bacon på tur.