Konflikt på Operaen:

Drama i Operaen ender i retten

En tidligere mellomleder i Operaen opplever at to andre sjefer har forsøkt å fjerne henne fra jobben. Nå går hun rettens vei.

RETTSSAK: Det er satt av tre dager til saken som skal opp i Oslo Tingrett tirsdag. Den tidligere mellomlederen i Operaen mener hun er usaklig oppsagt. FOTO: NTB Scanpix
RETTSSAK: Det er satt av tre dager til saken som skal opp i Oslo Tingrett tirsdag. Den tidligere mellomlederen i Operaen mener hun er usaklig oppsagt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En tidligere mellomleder ved Den Norske Opera og Ballett har gått til sak mot operaen, for usaklig oppsigelse. Hun ledet en avdeling med 50 medarbeidere, og opplever at hun har blitt forsøkt fjernet på grunn av en konflikt med to andre ledere ved Operaen.

I dag starter saken i Oslo tingrett. Det er satt av tre dager til saken.

De to partene har litt forskjellige forklaringer på hva som egentlig har skjedd.

Føler seg forsøkt fjernet

- Arbeidstaker er blitt presset ut av sin stilling. Ingen av de krav som gjelder for endringsprosesser er fulgt. Å få beskjed om å forlate arbeidet sitt straks, uten noen prosess eller formell oppsigelse i forkant, er åpenbart i strid med grunnleggende krav, sier Henning Heitmann, fra advokatfirmaet Steenstrup Stordrange, som representerer mellomlederen.

Hun var i permisjon fra mai 2016 til 31. januar i år. I sluttinnlegget skriver Heitmann at grunnen til permisjonen var helsemessige utfordringer.

Bakgrunnen var blant annet en krevende arbeidssituasjon relatert til opptredenen til de to andre sjefene.

Tre uker før hun skulle tilbake i jobben ble hun kalt inn til et møte med den ene av lederne. Han informerte henne om at stillingen hennes skulle avvikles, men tilbød henne en annen jobb uten lederansvar. Advokat Heitmann skriver i sluttinnlegget at siden denne stillingen ikke var ferdig utviklet og hun ikke hadde fått avklaring på hva denne stillingen innebar, takket hun nei til den.

- Sykemeldt av situasjonen

- Da hun kom tilbake til operaen 1. februar i år, var jobben hennes som mellomleder fjernet, uten at hun hadde fått en oppsigelse. Advokaten forteller at hun også ble tilbudt to andre stillinger som var helt på juniornivå, uten kompetansekrav.

- De tilbudene hun har fått om andre stillinger er ikke relevante for hennes kompetansenivå. Merk at hun har vært leder gjennom åtte år for nær 50 medarbeidere innen kostymeproduksjon, med tung spesialkompetanse på dette området og har vært en meget godt likt leder, sier Heitmann til Dagbladet.

Ifølge Heitmann var det ingen prosess relatert til andre lederstillinger ved samme avdeling, som hun åpenbart var kvalifisert for.

Fra 3. februar ble hun sykemeldt på grunn av den psykiske belastningen ved situasjonen. Siden hun ikke fikk lov til å fortsette i stillingen, mener advokaten at hun i praksis er oppsagt.

Den tidligere mellomlederen hadde en grunnlønn på 511 909 kroner i året, og krever tre årslønner i erstatning, i tillegg til tapt pensjon og feriepenger.

- Var aldri oppsagt

Den Norske Opera og Ballett mener derimot at hun aldri har vært oppsagt.

I sitt sluttinnlegg skriver operaens advokat, Nicolay Skarning ved advokatfirmaet Kvale, at hun selv ønsket å forlate stillingen da hun gikk ut i permisjon i mai 2016.

Han skriver at grunnen for permisjonen var at hun skulle prøve andre oppdrag utenfor operaen, i en tid da det pågikk drøftelser med de tillitsvalgte, blant annet om å ta bort lederstillinger. Skarning skriver at mellomlederen ble informert om dette.

Ifølge sluttinnlegget ble stillingen hennes fjernet på grunn av omorganisering, og ikke på grunn av personlige forhold, som hun har hevdet.

Skarning sier til Dagbladet at de er uenige i at dette er en usaklig oppsigelse.

- De beklager at denne saken nå har endt i domstolen. Man har sett på dette bare som en omplassering til en annen stilling, sier han.

Siden hun har fått tilbud om tre andre stillinger på samme lønnsnivå, mener han også at hun ikke har krav på erstatning. Han legger til at hun også ble tilbudt en sluttpakke på seks måneder som et alternativ, men at det også ble avslått.

- Operaen har ønsket at hun skal fortsette sitt arbeidsforhold i en annen funksjon, men på samme lønnsnivå som før, sier Skarning, og tilbakeviser at hun har blitt forsøkt fjernet av de to lederne.

Mange konflikter

Konflikten som nå ender i retten, er en av en rekke konflikter ved Den Norske Opera de seinere årene. Bare for å nevne noe: Tidligere operasjef Per Boye Hansen fikk ikke fornyet åremålet sitt som gikk ut i år, og har i ettertid sagt at operaens ledelsesstruktur legger opp til konflikter.

Hansens forgjenger Paul Curren sa opp etter en intern konflikt da Tom Remlov var administrerende direktør. Og i vår gjorde Operaens musikksjef Karl-Heinz Steffens det klart at han ikke kom til å fortsette. Årsaken var at han finner det umulig å samarbeide med påtroppende operasjef Annilese Miskimmon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer