Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drama med svinger

En alkoholiker og hans datter, skyld og forsoning. Se klipp fra filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han bærer denne filmen om fordrukne Tomas og Kaisa (Lena Headey), den vellykte advokatdatteren, som på oppdrag fra en døende mor (Charlotte Rampling) i Aberdeen påtar seg å få brakt pappavraket dit fra Norge i tide.

Handlingsmettet

Dermed er det duket for en «road movie» om savn og forsoning, om gammel bitterhet, skyld og desperasjon. Underveis treffer de Clive (Ian Hart), en reddende engel på hjul. Det er altså et sterkt lag Moland har fått med seg, som alkoholismens konsekvenser er et sterkt tema.

«Road movie»-konseptet egner seg selvsagt for denne typen historie. Det betinger nærmest stadige, dramatiske vendinger på veien mot en forløsning.

Moland har da også tatt godt vare på de mange aspektene ved det oppgjøret han skildrer, ved å lage en handlingsmettet film med stadige rivninger mellom hovedpersonene i situasjoner hvor gammelt nag og sorg blottlegges.

Slik ser vi dem presist på godt og vondt - i en velkjent ramme. Det er knapt første gang to tilsynelatende motpoler baler med hverandre på lerretet under påtvungne omstendigheter.

For mange svinger

Med en rekke gjenkjennelige ingredienser på tapetet står og faller mye på troverdigheten i personenes fortvilte handlinger.

«Aberdeen» tar mange svinger mot målet, og i noen av dem går det på to hjul med dramatikk som virker konstruert. Når Kaisa gir seg til å diskutere orgasmer med Clive etter tre minutters bekjentskap, ter det seg som et påfunn. En desperat, seksuell tilnærming til faren likeså. Eksemplene er flere. Iblant er det som om Moland fôrer oss med dævelskap fra en noe overtydelig teskje.

Men på Skarsgård er det jo lett å se hvor ille alt kan være. Han er nesten best alene og i detaljene, i de utstuderte bevegelsene, slik han for eksempel sanseløst pusser tenner i en fontene. All heder til de andre, men han står nå fram som et midtpunkt i et drama med vilje og kreativitet i seg. Selv om det tar for lang tid å nå Aberdeen.

<B>FAR OG DATTER:</B>Stellan Skarsgård og Lena Heady. Se klipp fra <a href=\'http://live1.sonera.se/meta/ondemand/dbmed/Aberdeen1.ram\'> filmen</a>