Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Drama på alle plan

Stort tenkt, komplisert oppbygd, knakende godt fortalt, men med småfeil i nedslaget.

BOK: Romanens tvillingbrødre, Toke og Kim, er i gang med å tegne et operahus verden ikke har sett maken til. Det blir aldri realisert. Man kan være litt infam og antyde at Ib Michael heller ikke makter å få vegger og tak til å reise seg trygt i sitt byggverk. Men han forteller og tegner et luftslott man godt kan beundre og begeistres over, til og med more seg med.

Dessuten, det er noe befriende uskandinavisk over danske Ib Michaels forfatterskap:

Widescreen

Han tør der andre tier. Tør spenne opp et lerret i widescreen, bruke hele menyen av fortellertricks og servere en postmoderne salat av ramsalt jordomseiling, moderne samlivsproblemer og japanske samuraikrøniker.

Han flytter seg fram og tilbake mellom tre spor i romanen, men organiserer det greit for leseren ved å betegne dem Sone 1, Sone 2 og 0. 0-planet er gjentatte variasjoner over en japansk legende om en shogun, hans hemmelige tvillingbror som lever skjult som gartner i en utilgjengelig hage sammen med en kvinnelig samurai. Forholdet mellom disse tre eventyrfigurene gjenspeiles i Sone 1 og Sone 2 der suksessarkitekten Toke og hans mer praktiske tvillingbror, båtbyggeren Kim, begge elsker samme kvinne. Nina er gift med Kim og mor til Lasse, men klarer ikke å stå imot et forhold til Toke.

Både Sone 1 og Sone 2 befinner seg i ei framtid preget av hurtig datateknologi og kvelende miljøforsøpling. I Sone 1 befinner Toke seg i Kyoto hvor han bestiller et leiemord på seg selv, betaler det med brorens kredittkort og flykter land og særlig strand rundt med nådeløse ninjaer halsende etter. Hvorfor han flykter, aner man fra Sone 2 der han forfører Nina. Her utspiller det seg en tradisjonell trekanthistorie, penneført med heller tung labb og fantasiløs erotikk. Dette er romanens minst elegante del.

Djervt tenkt

Den som binder de tre sporene sammen er tvillingenes mor Gunvor - hun elsker den ene sønnen over den andre - som utforsker mønsteret i japanske legender. Et mønster som lager avtrykk i hennes eget liv som tvillingmor, og som Ib Michael på imponerende vis klarer å tydeliggjøre uten at trådene går helt i floke. Et voldsomt skjebnedrama utspiller seg, uten at plotet skal avsløres.

Det er djervt tenkt. Nettopp fordi buen spennes så høyt, er det lett å få øye på svakhetene: Tegneseriegrepene på thrillerplanet, banalitetene i trekantdramaet på realismeplanet, tvillingsjelens forskriftsmessige gode og onde side på idéplanet. Men det er servert i en språkdrakt, for øvrig godt ivaretatt på norsk av Knut Johansen, som er spenstigere enn det meste på våre breddegrader.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media